‘Je kunt niet jarenlang profiteren van de lage lonen om dan je verantwoordelijkheid te ontlopen wanneer het moeilijk gaat’ (Karin Eeckhout)

Belgische kledingbedrijven hebben bij het begin van de coronacrisis bestellingen bij textielfabrieken in Bangladesh uitgesteld of geannuleerd, meldt ook journalist Karin Eeckhout in Knack. Kan toekomstige Europese wetgeving soelaas bieden?

Uit de gegevens blijkt dat bij het begin van de coronacrisis ruim 24 miljoen euro aan bestellingen voor de Belgische markt bij Bengaalse leveranciers on hold is gezet. ‘Dan hebben we het over alle merken die in Bangladesh produceren voor de Belgische markt, dus inclusief de grote niet-Belgische spelers’, zegt Vandoorne.

Daarnaast blijkt uit de data dat ook vijftien Belgische bedrijven in maart beslisten om hun orders in Bangladesh te annuleren of uit te stellen. ‘Die orders zijn samen goed voor bijna 8 miljoen euro’, zegt Vandoorne. Acht van de vijftien bedrijven gingen in op haar vraag voor een interview via mail, telefoon of videoverbinding.

‘Sommige merken zeggen dat de cijfers uit de dataset niet correct zijn. De BGMEA spreekt die kritiek formeel tegen. De informatie, die in maart is opgevraagd, kan intussen uiteraard wel gedateerd zijn’, zegt Vandoorne. ‘Het merendeel van de bedrijven geeft wel toe dat zij een deel van hun bestellingen uitgesteld of geannuleerd hebben.’

‘In tegenstelling tot een bedrijf als C&A, dat volgens onderzoek van Reflekt en De Correspondent zijn bestellingen in Bangladesh eenzijdig annuleerde, benadrukken alle geïnterviewde Belgische merken dat zij altijd met de fabrieken overlegd hebben alvorens een bestelling uit te stellen of te annuleren. Leveranciers zouden soms zelf vragende partij zijn geweest. Bangladesh heeft tenslotte ook een lockdown gehad, waardoor de productie vertraging opliep.’

Lees het volledige artikel van Karin Eeckhout via de website van Knack: https://www.knack.be/nieuws/je-kunt-niet-jarenlang-profiteren-van-de-lage-lonen-om-dan-je-verantwoordelijkheid-te-ontlopen-wanneer-het-moeilijk-gaat/article-longread-1655631.h

Lees ook het artikel in het magazine van 21 oktober.

© Knack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *