Welke sector is het zwaarst getroffen door COVID-19?

Sedex heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde impact van COVID-19 op bedrijven. Daaruit blijkt dat vooral de textielindustrie, en in mindere mate de bouwsector, zware klappen heeft gekregen.

Sedex, of languit Supplier Ethical Data Exchange, is een samenwerkingsplatform dat gegevens over verantwoord inkopen in toeleveringsketens van 35 verschillende sectoren (waaronder de textielindustrie) deelt.

In volle coronacrisis, in april, heeft Sedex 60.000 bedrijven gevraagd hoe de pandemie hun werk beïnvloedt. Daar hebben 3346 bedrijven in 118 landen op geantwoord. 469 (14 procent) van de respondenten zijn actief in de textielindustrie. Dat is de sector die, naast de bouwsector (met 1% van de respondenten), het hardst getroffen is door de crisis. Dat vat Sedex samen aan het begin van het rapport.

Uit de grafiek hieronder blijkt dat vooral de textielindustrie gesproken wordt van een ‘significante daling’.

Bron: Sedex

Voor de textielsector zijn vooral India en Bangladesh zwaar getroffen. Om de sector te helpen, kunnen merken en andere aankopers de volgende stappen ondernemen:

  • Vermijd orders annuleren (67% van de respondenten gaf dit aan als pijnpunt)
  • Leg betere betaalvoorwaarden op (56%)
  • Zet een betere planning uit (49%)
  • Werk met latere deadlines en leg geen boetes op voor leveringen die te laat aankomen in deze periode (48%)

Sedex beveelt aankopers (zoals merken en retailers) aan om zo goed mogelijk samen te werken met leveranciers, om indien mogelijk de leveranciers de mogelijkheid te geven om het werk verder te zetten op een manier die veilig en degelijk is voor de arbeiders. ‘Dit advies geldt vooral voor de textielindustrie’, klinkt het nog.

Lees het volledige rapport hier: https://cdn.sedex.com/wp-content/uploads/2020/05/Sedex-Insights-Report-COVID-19-Impacts-on-Businesses.pdf

Deze blog maakt deel uit van een dossier over de impact van COVID-19 op de volledige textielketen. Lees ook mijn stukken voor MO*Knack Weekend en One World.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *