Kledingmerken zijn steeds transparanter, maar is dat genoeg?

HEMA en andere Nederlandse merken maakten hun fabriekslocaties openbaar. Goed nieuws, want campaigners pleiten al langer voor meer transparantie in de textielsector. Maar is dit nu genoeg om een ‘eerlijk’ merk te zijn?

Met acht zijn ze, de Nederlandse merken die deze week aangekondigd hebben dat ze vanaf nu transparant door het leven willen gaan: HEMA, WE Fashion, Marlies Dekkers, Okimono, Alchemist, Kings of Indigo, Kuyichi en Schijvens Corporate Fashion. Zij onderschreven de Transparency Pledge en publiceerden hun productielocaties op hun websites.

‘Wij zijn trots op deze mijlpaal’, zegt Floor Driessen, duurzaamheidsmanager bij HEMA. ‘Het was best spannend om de locaties te publiceren. Informatie over fabrikanten is heel lang bekeken als iets wat concurrentiegevoelig ligt, als een kok die vertelt waar zijn ingrediënten vandaan komen. De vele positieve reacties die we krijgen, tonen aan dat dit een goede stap is in de juiste richting.’

Foto: ILO Asia-Pacific via Flickr

Transparant is nog niet duurzaam

“Transparantie is maar een van de tools in de gereedschapskist voor een meer duurzame bedrijfsvoering”, benadrukt Aruna Kashyap van Human Rights Watch, een van de organisaties achter de Transparency Pledge. “Je hebt nog zoveel meer nodig om als merk je verantwoordelijkheid te nemen – denk aan vakbondsvrijheid en leefbare lonen. Transparantie alleen is geen oplossing. Het is wel een van de middelen die noodzakelijk zijn om tot oplossingen te komen.”

“Om zich duurzaam te noemen, moet nog veel meer gebeuren”, vindt ook Suzan Cornelissen (Schone Kleren Campagne). “De hele sector is een race to the bottom. Kledingmerken maken tientallen collecties per jaar, supersnel na elkaar, tegen zo laag mogelijke prijzen. Dat model op zich is niet duurzaam.”

Lees het volledige artikel via OneWorld: https://www.oneworld.nl/fashion/kledingmerken-zijn-steeds-transparanter-maar-is-dat-genoeg/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *