Van entrecote ga je sneller dood: feit of fictie?

Waarom is het zo moeilijk om uit te vissen of biefstuk al dan niet schadelijk kan zijn voor de gezondheid?

Volgens onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV, dat nu Sciensano heet, nvdr) uit 2014 eet de gemiddelde Vlaming dagelijks 111 gram vlees, waarvan 66 gram bewerkt vlees en 22 gram rood vlees. De Hoge Gezondheidsraad, die refereert naar de WIV-studie, publiceerde begin oktober nieuwe voedingsaanbevelingen. De raad beveelt aan om wekelijks maximaal 300 gram rood vlees en 30 gram bewerkt vlees te eten. Gezond Leven spreekt zich nog niet uit over exacte hoeveelheden, maar benadrukt dat we vooral minder vlees zouden moeten eten.

Zowel Gezond Leven, de Hoge Gezondheidsraad als milieu-econoom Johan Albrecht verwijzen naar gegevens van de WHO. De organisatie publiceerde eerder cijfers van het Global Burden of Disease Project waaruit blijkt dat jaarlijks 84.000 vroegtijdige overlijdens door kanker geassocieerd kunnen worden met een te hoge vleesconsumptie: 34.000 door bewerkt vlees en mogelijks 50.000 door rood vlees. Een andere WHO-studie, deze keer uitgevoerd door het International Agency for Research on Cancer (IARC), stelt dat “het eten van bewerkte vleeswaren kankerverwekkend is” en “het eten van rood vlees waarschijnlijk kankerverwekkend is”.

Relatieve risico’s

Stefaan De Smet, Professor aan de Vakgroep Dierwetenschappen en Aquatische Ecologie, UGent, is lid van de werkgroep vlees-kanker van hetIARC en geeft duiding bij die stellingen. “We hebben onderzocht of er in de wetenschappelijke literatuur een link is tussen de consumptie van rood en bewerkt vlees en een verhoogd risico op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker. Dat blijkt het geval voor dikkedarmkanker. Tussen bewerkt vlees en maagkanker en rood vlees en pancreas- en prostaatkanker is er een zwak verband vastgesteld. Voor andere kankers zien we geen link.”

De resultaten van het IARC-rapport tonen evenwel geen direct oorzakelijk verband tussen entrecote eten en kanker krijgen. “Deze studie is geen volledige risicoanalyse”, benadrukt professor De Smet. “Het gaat om relatieve risico’s, om een potentieel gevaar. Er zijn verschillende risicofactoren betrokken bij het ontstaan van kanker. Die verschillen sterk tussen personen.” Met andere woorden: je entrecote of preparé op zondagmiddag is niet per definitie voer voor een kankerdiagnose. “Maar tweemaal per dag een grote portie rood vlees of vleeswaren eten doet de kans op darmkanker wel gemiddeld iets toenemen”, zegt De Smet. “De methodiek van het IARC zegt niets over de kans dat individuen kanker zouden ontwikkelen of vroegtijdig daaraan zouden overlijden.”

30 jaar lang elke dag biefstuk?

En daar wringt het schoentje. De methodiek om te bekijken of vlees werkelijk gezond of ongezond is, is niet waterdicht. Absolute risico’s van vlees eten berekenen is volgens De Smet zo goed als onmogelijk.

“Het gaat om mensen, je kan die niet zomaar dertig jaar in een kamer zetten en elke dag een biefstuk geven”, zegt ook voedingsbiotechnoloog Frédéric Leroy (VUB). “Iedereen heeft een eigen levensstijl, die kan je niet loskoppelen van onderzoeksresultaten. Meer zelfs: mensen die vaak vlees eten, leven over het algemeen minder gezond. Velen roken, drinken regelmatig alcohol. Die factoren kan je proberen uit de studie te filteren, maar evident is dat niet.”

Lees het volledige artikel via Eos Tracé: https://eostrace.be/artikelen/van-entrecote-ga-je-sneller-dood-feit-of-fabel

© Eos Wetenschap (Eos Tracé)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *