Zes weken kleerkastvasten

Na zes weken kleerkastvasten maak ik de balans op in een opiniestuk voor Visie.

Sommigen snoepen in de aanloop naar Pasen veertig dagen lang niet. Anderen eten minder vlees, gaan plasticvrij of raken geen druppel alcohol meer aan.

Ik ging op dieet. Het is te zeggen, mijn kleerkast ging op dieet. Zes weken lang wisselde ik amper zes kledingstukken af – sokken en ondergoed gelukkig niet meegerekend.

De oproep kwam van de Britse Schone Klerencampagne. Zij willen aankaarten hoe snel we op onze kledij uitgekeken zijn en hoeveel ongedragen aankopen in onze garderobe hangen. Dat is meer dan je denkt. Maar liefst 88 procent van de inhoud van onze kleerkast blijft een jaar lang onaangeroerd, zo blijkt uit onderzoek van een Duits verhuisbedrijf.

Een miskoop begaan is menselijk. Kledij is vaak zo goedkoop dat we allemaal weleens in een impulsieve bui een – achteraf gezien – compleet onflatterend stuk op de kop tikken.

Het systeem achter die goedkope stuks, dat is minder menselijk. Om mee te zijn met elke trend, wisselen grote merken om de zes weken hun collectie. Fast fashion heet dat: het zet consumenten aan om snel te kopen, want morgen kunnen de kleren al weg zijn. Hoe sneller collecties elkaar opvolgen, hoe meer druk op de productie ligt. Dat is nefast voor de arbeiders die de kledij maken. Het prijskaartje in de winkel verraadt hoe weinig zij verdienen aan een zo snel mogelijk in elkaar gestikt T-shirt. Om nog maar te zwijgen over de kwaliteit ervan.

Daarom legde ik zes weken lang mijn kleerkast het zwijgen op. Twee truien, twee jurkjes, een T-shirt en een broek, daarmee moest ik het doen. Vanaf vandaag mag ik weer een andere outfit kiezen. Een opluchting, denk je? Dat valt wel mee. Ik had er minder moeite mee dan verwacht.

Op voorhand had ik mijn kast nageteld. Ik viel bijna achterover: 101 stuks. Geen haar op mijn hoofd dat er nog aan denkt dat ik alle 101 nodig heb. Bijna een derde doneer ik nu aan een lokaal vluchtelingencentrum. De zes kledingstukken die ik zo lang gedragen heb, zitten daar niet bij. Ik ben er nog lang niet op uitgekeken.

© Visie 19 april 2019
Foto © Jarod Mauws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *