Een wastrommel, zes kledingstukken. Kan dat ecologisch?

Zes weken lang draag ik amper zes kledingstukken. Dat betekent ook dat mijn wasmachine op volle toeren draait. Vier vragen over ecologisch wassen.

1) Hoe kies ik een zo ecologisch mogelijk wasmiddel?

Professor Mario Smet (KU Leuven): “Het meest ecologische wasmiddel is het wasmiddel dat je niet gebruikt.Wat veel mensen overschatten bij het wassen, is het effect van detergent. Het is vooral je wasmachine die het werk doet. Het ecolabel op je wasmiddel zegt onder meer dat het wasproduct afgeleid is van plantaardige oliën. Die planten moeten geteeld worden. Als wij planten gebruiken voor allerlei doeleinden, bijvoorbeeld palmolie om wasmiddel van te maken, dan komen die planten in concurrentie met de teelt van onze voedingsgewassen. Het nadeel van synthetisch wasmiddel is dan weer dat die niet hernieuwbaar zijn. Plantaardig materiaal kun je in principe elk jaar laten groeien.”

2) Hoe vervuilend is een wasbeurt?

Professor Colin Janssen (UGent): “Er komen heel veel vezels vrij als je kleren wast, tot wel 700.000 per wasbeurt. Dat zijn microvezels, een vorm van microplastics: het zijn een soort van dunne synthetische haartjes, van minder dan 5 millimeter. Op basis van de integriteit van de stof zou ik zeggen dat polyestervezels naar schatting vijf tot twintig jaar nodig hebben om mogelijks af te breken. Waarschijnlijk zullen ze nog niet volledig afgebroken worden, maar enkel nog kleiner geworden zijn, tot nanoplastics. Via zeevoedsel krijgt de gemiddelde Europeaan jaarlijks 2000 tot 11.000 microplastics binnen. Ze verplaatsen zich niet enkel via het water, maar ook via de lucht. Ook in je moestuin kunnen mogelijk microplastics landen.”

3) Wat is de impact van microplastics op mens en milieu?

Professor Janssen: “Onderzoek naar het effect van microplastics op onze gezondheid is nog volop aan de gang. Worden we er ziek van, op korte of lange termijn? We weten het niet. Wel is duidelijk dat het enorm veel schade toebrengt aan onze leefomgeving. Elk jaar opnieuw komt er 5 tot 12 miljoen ton plastic in onze oceanen terecht. Bovenop het plastic dat er al was, want het breekt maar moeizaam af. Dit is een even groot probleem als de klimaatopwarming.”

4) Wat is de rol van fast fashion in de productie van polyester en andere vezels die microplastics afgeven?

Professor Paul Kiekens (UGent): “Eigenlijk is elke vezel een belasting voor het milieu. Desondanks is de gemiddelde prijs van textiel niet gestegen de afgelopen decennia. Stoffen als polyester zijn spotgoedkoop om te produceren. Fast fashion-merken spelen daarop in. Zij komen constant met nieuwe dingen aan, zetten ons nog meer aan tot consumeren. Ieder jaar worden zo 100 miljard kilogram nieuwe textielvezels geproduceerd, goed voor 12 kilogram per persoon. Driekwart daarvan is op basis van fossiele grondstoffen. We zijn nu eenmaal met veel op onze planeet. We hebben kledij nodig, het liefst zo goedkoop mogelijk. Vergeet niet: mochten we die niet hebben, zouden veel mensen de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen.”

Lees meer over kleine en grote wasjes: https://www.charliemag.be/abonnees/kleerkastvasten2/

© Charlie Magazine
Foto © Jarod Mauws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *