Ethisch shoppen, zo doe je het (Marloes Humbeeck)

Duurzamere en ethischere mode is mogelijk. Marloes Humbeeck geeft je op Glo.be enkele tips mee zodat je je niet langer schuldig moet voelen over wat er in je kleerkast hangt.

Klant is koning. Winkeliers willen dat je blijft terugkomen. Als ze merken dat de klant het belangrijk vindt dat de kleren die hij of zij koopt niet ten koste gaan van arbeiders of van het milieu, voelen ze de druk om dat te veranderen. Blijf dus zeker vragen stellen wanneer je niet duidelijk kan afleiden van het label hoe iets geproduceerd is. Stuur zelfs eens een e-mail naar het kledingmerk waarvan je iets wil kopen. Hoe zijn de werkomstandigheden van de persoon die dat heeft gemaakt? Welk effect heeft de productie van dit kledingstuk gehad op het milieu? Als je dat soort vragen blijft stellen, heb je de macht dingen te veranderen.

De zoektocht naar Fair Fashion is dan wel met momenten ontmoedigend. Toch is ze zeker de moeite waard. Dat benadrukt Sarah Vandoorne, journaliste en expert inzake eerlijke kledij: ‘Vergelijk het met het kiezen voor een vegetarisch dieet. Door neen te zeggen aan dat stukje vlees los je niet plots alle problemen in de voedingsindustrie op. Wat je wel doet, is tonen dat er vraag is naar een alternatief. Zo zet je iets in beweging. Hetzelfde geldt voor Fair fashion. Als we merken steunen die zich inzetten voor een ethischere mode, maken we een weloverwogen keuze. En die keuze heeft consequenties.’

Meer tips lezen van Marloes?https://www.glo-be.be/nl/articles/ethisch-shoppen-zo-doe-je-het

© Glo.be/FOD Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *