Er is geen ontsnappen aan uitbuiting op de theeplantage. Of toch?

De theebladeren voor onze zakjes Lipton, Twinings of Finlays komen uit landen zoals Bangladesh, India en Sri Lanka. Theeplukkers wonen er op de plantages, worden uitgebuit en geraken niet uit de armoede.

Zeven lagen in zeven kleuren in een glas. De thee die ik in de Bengalese stad Sreemongol voorgeschoteld kreeg, spreekt tot de verbeelding. Het smaakte zoet, als een vloeibaar koekje, de ene laag al wat kruidiger dan de andere. Hoewel ik als onderzoeker in Bangladesh was, waande ik me even toerist in een verder weinig toeristische bestemming. Een bezoek aan de plantages waar de thee geplukt wordt, moest nog volgen.

In het midden van de negentiende eeuw lokte de Britse kolonisator duizenden hindoes richting het grotendeels islamitische Bangladesh. “Daar zouden de arbeiders uit een lage kaste velden vol goudkleurige bladeren aantreffen”, vertelt onderzoeker Philip Gain. Hij is directeur van de ngo Society for Environment and Human Development (SEHD).

“Als ze aan de bomen zouden schudden, zouden de bladeren er zo afvallen. Tenminste, zo hadden de Britten dat destijds aan hen verkocht. Een derde van hen stierf tijdens de tocht naar Bangladesh. De anderen werden coolies: loonslaven, de facto eigendom van de plantagemanagers. Arbeiders werken zes dagen op zeven aan een minimumloon van 102 taka per dag, het equivalent van ongeveer 1 euro. Ze worden betaald per kilogram en moeten gemiddeld 23 kilogram theebladeren per dag bij elkaar plukken. En dat in een hitte die bijna niet te harden is, terwijl ze pesticiden sproeien die nefast zijn voor hun gezondheid.”

Foto: Laurine Hespel

“Mijn voorouders zijn hier niet zomaar terechtgekomen, ze zijn hier gedumpt”, vertelt de dochter van een van de opzichters haar geschiedenis na. “Mensen van de stad blijven ons op onze afkomst wijzen. Wij hebben minder rechten dan zij. Zo blijven wij afhankelijk van de theeplantage.”

“Dat wil ik niet meer”, klinkt ze vastberaden. “Ik wil mijn rechten kennen. En daarom is het mijn bedoeling om rechtspraak te gaan studeren. Ik wil onze rechten kunnen verdedigen. Ik zie het als mijn plicht om dit verhaal te vertellen.”

Lees het volledige verhaal van de theeplantagearbeiders via: https://eostrace.be/artikelen/er-is-geen-ontsnappen-aan-uitbuiting-op-de-theeplantage-of-toch

© Eos Wetenschap (Eos Tracé)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.