6 manieren om hormoonverstoorders te mijden

Chemische stoffen in voeding, kledij of schoonmaakproducten kunnen je hormoonhuishouding in de war sturen. Hoe houd je hormoonverstoorders tegen? 

Op deze plaatsen kun je hormoonverstoorders mijden:

Je eetkamer
Spoel en schil eerst je groenten en fruit voor je ze opeet. Biologische voeding wordt geproduceerd zonder pesticiden en zal dus minder hormoonverstoorders bevatten. Verkies voeding uit glazen bokalen in plaats van plastic verpakkingen, zoals in grootmoeders tijd. Warm geen plastic potjes op in de microgolfoven om te vermijden dat er nog meer hormoonverstoorders vrijkomen. Kies liever voor glas en porselein.

J
Je keuken
Vermijd potten, pannen en bestek van plastic of teflon. Gebruik in de plaats materiaal van glas, roestvrij staal of gietijzer. Was plastic potjes eerst een aantal keer af vooraleer je ze gebruikt. Bij het koken en afwassen kunnen hormoonverstoorders vrijkomen. Zo kan de binnenlucht in je huis vervuild geraken. Ventileer daarom voldoende.

Je kleerkast
Kleding van klassieke vezels, zoals wol, linnen of katoen, bevatten minder hormoonverstoorders dan kledij van synthetische materialen, zoals polyester of viscose. Let vooral op kinderkledij met mooi ogende motiefjes van plastiek. Was steeds je nieuwe kleren vooraleer je ze aandoet. Ook nieuw beddengoed was je het best voor je je lakens vervangt.

Je speelkamer
Plastic speelgoed heb je in alle kleuren en is vaak goedkoop. Toch kies je beter voor speelgoed uit natuurlijk materiaal, zoals hout. Let erop dat het hout vernist werd met ecologische verf. Was een knuffel vooraleer je je kind ermee laat spelen.

Je badkamer
n veel verzorgingsproducten en cosmetica, zoals zeep of lippenbalsems, zitten hormoonverstorende stoffen. Daarom zijn ze moeilijk te vermijden. Kies daarom liever voor producten van natuurlijke of biologische stoffen. Vraag raad aan je apotheker of dermatoloog. Ook in zonnebrandolie, die noodzakelijk is om huidkanker te voorkomen, zitten vaak hormoonverstoorders. Stop zeker niet met smeren als je de zon opzoekt, maar vraag je apotheker om alternatieven.

… bij de opkuis
Gebruik schoonmaakproducten zonder parfum, kleurstoffen of oplosmiddelen. Zoek naar ecolabels zoals Nordic Swan en Ecogarantie. Zet je ramen open nadat je gekuist hebt.

Tips ©
www.gezinsbond.be, toxicoloog prof. Jan Tytgat (KU Leuven) en Visie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *