Gents adresje: Cliché

Clichékledij zal je niet vinden in Cliché, de nieuwste Gentse winkel die eerlijke en ecologische kledij aanbiedt. De winkel kiest bijvoorbeeld voor Wintervacht, een Nederlands merk dat jassen maakt van oude dekens.

“Ik ga resoluut voor unieke stukken die je niet overal kunt vinden en die nog duurzaam geproduceerd zijn ook”, zegt de 29-jarige oprichtster Jozefien Hernalsteen. “Duurzaam consumeren zou eigenlijk een evidentie moeten worden. Zomaar kopen-kopen is niet mijn filosofie: mijn winkel gaat in tegen fast fashion. Ik wil tijdloze stuks aanbieden die de seizoenen overschrijden.”

Het is niet de eerste keer dat Jozefien achter de kassa staat. “Ik heb eigenlijk criminologie gestudeerd, maar in die sector heb ik niet meteen werk gevonden. Dus ben ik in een kledingwinkel beland. Ik heb er drie jaar gewerkt en heb dat altijd graag gedaan. Dus dacht ik om het zelf te proberen.”

“De meeste klanten stappen de winkel binnen omdat ze de stuks gewoon mooi vinden. Dat is de eerste en blijft de belangrijkste factor voor consumenten. Maar als ze horen dat de kledij ook fair is, worden ze nog enthousiaster.”

27913138_1661701170564303_4156300212311557206_o

Jozefien Hernalsteen sprak samen met Bharat Shrestha op de vijfde Fair Fashion Talk. Foto © Sarah Van Looy

Wintervacht

Een van de merkjes die Cliché aanbiedt, is Wintervacht.

Het heerlijkste gevoel ter wereld omschrijven is geen sinecure, maar dit moet het toch ongeveer benaderen: thuiskomen na een stormachtige dag waarop alles misliep en je in de zetel nestelen onder een dik wollen deken. Je weet wel, zo’n deken waarvan je oma er wel drie op je bed legde toen je er als kind ging logeren. Dat gevoel willen de jassen van Wintervacht evenaren. Zij recycleren dekens van soms wel een halve eeuw oud tot splinternieuwe jassen.

DEF S07_WV_915

 

De dekens kunnen zowel van schapenvacht gemaakt zijn als van andere natuurlijke stoffen. Om dekens te bemachtigen, werkt Wintervacht samen met kringloopwinkels of koopt het dekens in via textielrecyclagebedrijven of tweedehandswinkels. Om ze te produceren, schakelt Wintervacht studenten in van verschillende modeopleidingen aan een hogeschool in Arnhem.

“Bewustwording en educatie zijn de twee kernwaarden van ons bedrijf”, zegt Malou Poelmans van Wintervacht. “Studenten kunnen bij ons ervaring opdoen in het produceren en het runnen van een label in de modebranche. Wij begeleiden hen in alle fasen van het proces en geven hen zo de mogelijkheid om te ontdekken waar hun kwaliteiten liggen en om zich op andere vlakken verder te ontwikkelen. We zien onszelf eerder als slow fashion: een merk dat consumenten en studenten wil bewust maken van duurzaamheid in de mode-industrie.”

DEF S10_WV_1423

Is dit ecologisch? Het merk focust op het milieu door de upcycling van oude dekens. Overstock heeft het merk amper. De meeste modellen zitten jaren in de collectie.

Is dit fair? Wintervacht is meer slow fashion dan fair fashion. Het merk produceert de jassen in hun eigen atelier in Nederland. Daarvoor schakelt het stagiairs in uit modeopleidingen.

Adres
Hoogpoort 3, Gent

Meer adresjes in Gent? Lees de inspiratiegids voor eerlijke mode van Gent Fair Trade!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *