Siel, Nina en Fien van Just Hazel kennen elkaar al van hun kindertijd. Hun eerlijke webshop Just Hazel is ontstaan uit die jarenlange vriendschap en de zoektocht naar betaalbare en modieuze eerlijke kledij. “Ons vrijwilligerswerk bij het Fair Fashion Fest werkte inspirerend. Een jaar na het eerste festival stonden we zelf op de markt, met onze eerste collectie.”
In het dagelijkse leven is Siel logistiek medewerker bij een voedingsbedrijf, Nina communicatiemedewerker bij een verzekeringsmaatschappij en Fien productiemedewerker bij een lingerieproducent. Na de uren timmeren ze aan de weg met Just Hazel, hun eerlijke webshop*.
(* Die is intussen geëvolueerd tot een echte shop! Allen welkom in Burgstraat 14)
Hoe is jullie interesse in eerlijke handel, in fair fashion, ontstaan?
Nina: “Ik ben al lang heel bewust bezig met de wereld en hoe we consumeren. Als kind ging ik nog cadeautjes kopen in een Oxfam Wereldwinkel, later ging ik Conflict & Development studeren en liep ik stage bij de World Fair Trade Organization (WFTO).”
Siel: “Ik ben vegetariër, maar het begon mij plots te dagen: waarom doe ik moeite om op vlak van eten het “juiste” te doen, terwijl ik die lijn niet doortrek naar andere dingen, zoals kledij?”
Fien: “Ik ben sowieso geïnteresseerd in mode. Tijdens mijn studie modetechnologie was er maar weinig aandacht voor duurzaamheid. Wel gingen we op uitstap naar Tunesië, om er jeansfabrieken te bezoeken. Daar zag ik heel duidelijk hoe het niet moest. En allicht heb ik niet eens de ergste fabrieken gezien.”
Hoe is dan het idee ontstaan om een eigen webshop te beginnen?
Siel: “We hadden jaren geleden echt moeite om eerlijke kledij te vinden die onze stijl was en toch nog betaalbaar bleef. Dus zijn we beginnen broeden op een eigen winkelconcept.”
Nina: “Tijdens mijn stage zijn we naar een WFTO-bijeenkomst in Milaan geweest. Daar bezochten we ook een klein marktje, waar we een heleboel producenten uit het zuiden ontmoet hebben.”
Fien: “Daar is het idee ontstaan om een eigen collectie te beginnen. We hadden veel ideeën, maar geen budget.”
Siel: “Nadien hebben we bij Act4Change een masterclass duurzaam ondernemen gevolgd. Dat was supernuttig. Zo is ook het idee ontstaan om een webshop te beginnen. Door geen pand te moeten betalen, konden we daarop besparen.”
Fien: “We moesten dus geen lening afsluiten en konden met een klein budget beginnen met kledij af te nemen.”
Nina: “Tijdens het eerst Fair Fashion Fest, in mei 2015, waren Siel en ik vrijwilliger. Het enthousiasme van de andere ondernemers die we daar ontmoet hebben, Julie Beeckman van Stormus en An Boone van Mr. Manchette, werkte zeker aanstekelijk. Het heeft ons geïnspireerd.”
Siel: “Na het Fair Fashion Fest werd alles veel concreter. Op het tweede Fair Fashion Fest, anderhalf jaar later in oktober 2016, konden we onze eerste collectie tonen.”
Fien: “We hebben nooit zo goed verkocht als die eerste dag (lacht).”
Houden jullie je kleren betaalbaar?
Nina: “Onze strategie is om van verschillende merken stukken te kiezen die passen bij onze stijl en binnen het budget van onze klanten.”
Siel: “Wanneer merken duurder worden of ze zelf meer in het luxesegment willen zitten, moeten we de samenwerking jammer genoeg stopzetten. We willen aan onze klanten denken, aan hoeveel zij willen en kunnen betalen.”
Hoe zouden jullie de stijl van jullie kleren omschrijven?
Fien: “Die is vrij clean. We willen niet te trendgevoelig zijn, door bijvoorbeeld iets ‘flashy’ aan te bieden dat na een seizoen al in de kast verdwijnt.”
Siel: “De stijl is tijdloos. Ook dat heeft te maken met duurzaamheid.”
Nina: “Al mag er af en toe wel eens een gekke print tussen zitten.”
Just Hazel biedt Fashion & Food aan. Hoe past voeding in jullie concept?
Siel: “Onze grote droom, jaren geleden, was om een pand met een koffie- of saladebar op te starten. Nu zie je dat overal, maar toen was dat idee nog vrij uniek.”
Nina: “In het weekend met Act4Change hebben we een ander idee gekregen: Hazel at home parties. We bieden apero, high tea en brunch aan in iemands woonkamer.”
Fien: “Ik maak dan worteltaart, Nina bakt wafeltjes en Siel is experte in salades en vegan bounties.”
Siel: “Naast het eten zetten we ook een kledingrek met onze collectie in de woonkamer. Op zulke dagen zijn we een soort van mobiele shop. Zo kunnen we uitleg geven over onze kledij en kunnen klanten de kleren passen. Dat concept werkt wel voor ons.”
Jullie zijn een webwinkel. Passen jullie klanten niet liever jullie kledij dan ze op het internet te kopen?
Nina: “We merken dat we altijd meer offline verkopen dan online. Op marktjes verkopen we het meest. Ik denk dat onze klanten heel bewust zijn en ze daarom liever de kleren eerst passen. Als iemand toch via het web koopt, is die meestal al heel zeker van zijn keuze. En veel Gentse klanten komen de kleren gewoon ophalen.”
Siel: “We zijn geen Zalando, maar als iets niet past, kunnen klanten het toch terugsturen.”
Fien: “We zoeken altijd een evenwicht tussen commercieel en duurzaam denken.”
Hoe zien jullie de toekomst, op korte en lange termijn?
Siel: “Op korte termijn denk ik dat we nog een tweetal jaar willen blijven zoals we nu bezig zijn. Groeien in aanbod, zowel qua merken als qua aantallen, maar zonder ons concept te veranderen. Nina en ik beginnen deeltijds te werken, we willen zien wat dat opbrengt. Tot mei hebben we een kantoor in Nest, waar we minstens twee dagen per week* zitten, zodat onze klanten kunnen passen. Als dat goed loopt, willen we misschien een soortgelijk kantoor blijven houden.”
Fien: “Op lange termijn hopen we nog steeds op dat pand met die koffie- of saladebar.”
Nina: “Waar we ook al over hebben nagedacht, is een echte mobiele shop, een soort fashion truck.”
Siel: “Daarmee zouden we op een vaste plek staan of naar events gaan. Het kan misschien een fase zijn tussen de webshop en het pand.”
Fien: “Ik denk dat Nina het vooral gehad heeft met in- en uitladen (lacht).”
Siel: “Wat ook een droom blijft, is een eigen Just Hazel-collectie. Er zijn veel producenten in het zuiden die fair trade stoffen aanbieden. In maart zijn we naar India gereisd, vooral als toerist, maar we wilden er ook producenten ontmoeten. Wie weet groeit daar iets uit?”
Nina: “Je ziet: we zitten nog steeds boordevol ideeën, net zoals in het begin.”
* Eerder had Just Hazel een pop-up in de Dampoortstraat. Lees er hier alles over.
Meer adresjes in Gent? Lees de inspiratiegids voor eerlijke mode van Gent Fair Trade!