Eten vegetariërs (on)gezond?

63 procent van de Vlamingen die vegetariër worden of minder vlees eten, doen dat omwille van hun gezondheid. Maar is een vegetarisch eetpatroon wel gezond?

63 procent van de Vlamingen die vegetariër worden of minder vlees eten, doen dat omwille van hun gezondheid. Dat zegt een enquête van Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA vzw). Maar is een vegetarisch eetpatroon wel gezond? Met de tips van diëtiste Evelyne Mertens ging ik voor CM.be en Visie aan de slag in de keuken. Op het menu: een ongezonde veggie- maaltijd en een evenwichtig alternatief.

‘Vegetariërs eten doorgaans gezonder’, gelooft Evelyne Mer­tens, diëtiste bij EVA vzw. ‘Maar dat is louter omdat vegetariërs net omwille van hun keuze meer bezig zijn met voeding en dus ook kiezen voor hun gezondheid. Een vegetarische maaltijd kan gerust ook heel ongezond zijn. Het is een kwestie van de keuzes die je maakt in de keuken.’

‘Een ongezonde vegetariër kan bij wijze van spreken elke dag naar de frituur gaan en telkens met een groot pak friet of een kaaskroket thuis­ komen. Maar dan ben je niet goed bezig. Als je toch frietjes wil eten, bak je het best aardappel, zoete aardappel of pastinaak in de oven.’

Screen Shot 2017-11-11 at 11.50.49

‘De gemiddelde Belg consumeert veel vlees en krijgt zo meer ei­ witten binnen dan hij nodig heeft. Ben je vegetariër, dan valt een belangrijke eiwitbron weg en moet je via een andere weg voldoende eiwitten binnenkrijgen. Om alle noodzakelijke eiwitten binnen te krijgen, is het aan te raden om tarweproducten, peulvruchten, noten en zaden te combineren. Ook voedingsstoffen zoals calcium, ijzer, zink, vitamine D en vitamine B12 zijn voedingsmiddelen waar je op moet letten. Maar zolang je de juiste voedingskeuzes maakt, kun je er evenveel van opnemen.’

© CM.be
© Visie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *