Hoe supergezond zijn superfoods?

Tijdens de Kok Op Kot-campagne van CM kregen afgelopen week 13 000 studenten in 16 steden een ontbijtbeker met havermout en yoghurt, die ze daarna zelf naar hartenlust kunnen vullen. Met superfoods, bijvoorbeeld. Maar wat zijn superfoods eigenlijk? En zijn ze werkelijk zo gezond? ‘Lokale bosbessen zijn even gezond als exotische blauwe bessen. En ze zijn een pak goedkoper’, weet Theo Niewold, professor Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven.

Screen Shot 2017-10-20 at 09.54.38

De producten die omschreven worden als superfoods, zijn heel divers: van quinoa en vette vis tot gojibessen, chiazaad, blauwe bessen, rode druiven, bepaalde noten en donkere chocolade. Een deel ervan zou in principe perfect passen in een ontbijtbeker.

‘Zolang je die producten met mate eet, zijn ze zeker voedzaam. Maar variatie is belangrijk en te veel is nooit goed’, zegt Theo Niewold.

Ongezond?

‘Superfoods hebben een ding gemeenschappelijk: ze bevatten veel antioxidanten. Daar wordt alles aan opgehangen. Als je ouder wordt, gaat je lichaam oxideren. Reclamemakers die superfoods promoten, beweren dat antioxidanten dat verouderingsproces kunnen tegengaan.’

‘Maar dat is onzin: daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Wat meer is: we hebben oxidanten nodig in ons lichaam. Oxidanten zorgen ervoor dat we bacteriën en virussen kunnen doden als die ons lichaam binnendringen. Antioxidanten gaan dat tegen. Te veel antioxidanten eten is dus eigenlijk ongezond. Mijn boodschap is: goede of slechte voedingsbronnen bestaan niet, maar alles staat of valt met hoeveel je ervan eet.’

Duur, niet duurzaam

Toch eten we gewillig superfoods, aan een prijs die het studentenbudget ver te boven gaat. Theo Niewold: ‘De winstmarges op superfoods liggen op 30 procent. Een deel van die winst wordt opnieuw in de promotie ervan gestoken.’

De prijs van superfoods wordt ook bepaald door de weg die de producten afleggen voor ze op je bord belanden.

‘Duurzaam zijn superfoods niet’, gaat Theo Niewold verder. ‘De meeste superfoods komen van ver. Quinoa uit Bolivia, blauwe bessen uit Chili. Dat is exotisch, aantrekkelijk. We eten liever pecannoten uit de Verenigde Staten dan walnoten uit onze eigen tuin, terwijl die producten quasi identiek zijn. En aan kastanjes uit het park als superfood heeft al helemaal niemand gedacht.’

Evenwichtig ontbijt

Een goed ontbijt is volgens Theo Niewold iets persoonlijks. ‘Dat is anders voor iedereen. Ik eet zelf altijd een boterham met confituur. Erg saai, eigenlijk.’

‘Melkproducten zijn een goed idee, want die zijn een bron van eiwitten en daardoor blijf je langer verzadigd. Ik eet dat persoonlijk niet ’s ochtends, puur omdat ik dat als kind te vaak moest eten. Ik kan dat niet meer zien (lacht). Maar yoghurt met fruit kan wel een heel gezond en evenwichtig ontbijt zijn. Alleen hoeven daar niet per se de meest exotische vruchten aan toegevoegd te worden om het gezond te maken. Integendeel.’

© CM.be
© Visie

Screen Shot 2017-10-20 at 09.56.17

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *