Flexitariër wordt herbivoor. In de maand januari enkel veganistisch eten, daar staat ‘veganuary’ voor. In mijn geval: afstand doen van kipfilets, gerookte zalm en de geitenkaascrotins van mijn favoriete kaasmakerij. En mijn goede voornemens omzetten in blogs. Vandaag lijst ik de adresjes op waar ik afgelopen maand heerlijk gegeten heb.
Veganuary was voor mij het ideale excuus om veel lekker uit eten te gaan en (te) veel foodstagrams op sociale media te posten. Geen goedkoop voornemen, wel een heel lekkere maand die smaakt naar meer.
GENT
Hier deed ik afgelopen maand mijn boodschappen:
– Mijn favoriete versmarkt, de Lousbergmarkt
– Bioplanet voor vegan naan
– Ayuno voor sesamzaad en quinoa/kinowaburgers
– Bioshop Pimpernel voor currytofu
– Carrefour voor vegan geitenkaas
– Buurtwinkel De Baere voor vegan geitenkaas
– Delhaize voor (bio)avocado’s, granaatappel en Greenway-producten
– Oil & Vinegar voor wild garlic en zoute ‘dukkah dip’
– Indische shop Himalaya voor samosa’s
Hier ging ik uit eten:
Le Botaniste
Hier ging ik voor een aardappel- en champignonstoofpot die Jeff heet en visueel verdacht veel weg had van stoofvlees, niet slecht voor een eerste dag als vegan. En de superseed avocado (die ik met Oil & Vinegar ‘dukkah dip’ kruiden probeerde na te maken), die hoort òveral bij.
Lokaal
Flexiveganist Arno (ja, flexiveganist is een term – een term die ik zelf ook zal gebruiken vanaf nu) heeft vegan soep, bruschetta, salade, gratin, cake en ijs. Enkel hun quiche is niet vegan, dus. Alles met verse, lokale, seizoensgebonden groentjes. Veel pastinaak geoogst voor mijn gratin, waarvoor dank.
Soepcafé Dampkring
In mijn achtertuin (het Lousbergspark) koken vrijwilligers met voedseloverschotten van de Bioplanet. De opbrengst (vrije bijdragen) gaat naar veggie kookworkshops die EVA vzw aan kansarme gezinnen geeft. Op mijn bord: vegan pizza!
Forza
De ene saladbar op Dok Noord (aan mijn coworking) maakte voor mij een vegan slaatje met bulgur op maat. Meestal is de salade en soep van de dag sowieso vegan, maar de dag dat ik er passeerde stond er toevallig geitenkaas en kippensoep op het menu. Toch schitterend geholpen en heel lekker gegeten, meer moet dat niet zijn.
Raw
De andere saladbar op Dok Noord (aan mijn coworking) heeft twee vegan salades/wraps (dus ik nam de wrap, duh) in hun assortiment van acht: Raw Pad Thai (foto hieronder) en Raw Taco Salad. Heerlijk, wel lang wachten soms.
Andere vegan/veggie en veganfriendly adresjes in Gent waar ik eerder ging eten:
– Komkommertijd
– De Frietketel
– Hot Falafel
– Lekker Gec
– Appelier
– Pacha Mama
– Avalon
– Tasty World
– Patrick Foley’s heeft één vegan burger, die ik nog moet/dolgraag wil uitproberen
– Eat Love Pizza heeft één vegan pizza, die ik nog moet/dolgraag wil uitproberen
Hier ga ik de komende maanden zeker nog heen:
– Otomat heeft één vegan pizza, die ik nog moet/dolgraag wil uitproberen (en ze leveren via Deliveroo)
– Madam Bakster opent VANDAAG haar plantaardige en guiltyfree bakkerij
– The Foodmaker opent – toeval of niet – ook VANDAAG een vestiging in Gent. Allesbehalve volledig veggie, laat staan vegan, maar wel enkele fijne opties. De opening doet me terugdenken aan een tijd waarin er nog geen Starbucks op de Gentse Korenmarkt stond…
Hier vond ik niks (en ging ik wenen in een hoekje):
Uitgebreide zondaagse brunch in het STAM Café aan de Bijlokesite? Niet voor vegans. Ik zag enkel brood en fruit op hun menu staan, verder was alles kazerig of vlezerig. Zelfs de chocolade bij de koffie was melkchocolade! De koffie smaakte wel, de tentoonstelling en het debat rond ‘slimme steden’ nog meer.
LEUVEN
Hier ging ik uit eten:
Greenway
Deze veggieresto kende ik natuurlijk al van in Gent. Wat ik niet (zeker) wist, is dat hun signature Syrian wrap volledig vegan is, en de dressing die daar zo goed bij past ook!
Hier ga ik de komende maanden misschien nog heen:
– Loving Hut Veganerie
– Loving Hut Leuven
– Mykene
– Vega Verso
BRUGGE
Hier ging ik uit eten:
Stoepa
Deze wereldkeuken is al jaren met stip mijn favoriete plek in Brugge (sorry, Mais Oui). Twee gerechten zijn vegan en/of kunnen vegan gemaakt worden: hun Pad Thai en hun curry. Ik ging voor de Pad Thai en at ’s anderendaags met smaak nogmaals van mijn doggybag. Sissy alert: ik heb wel gevraagd om hem slechts mild pikant te kruiden (en dat was nét pikant genoeg).
Vero Caffè
Een koffiebar met vegan brownies en ander plantaardig gebak! Wel enkel op donderdag… Dus koffie zonder koekje voor mij, graag.
Bookmarked! Je eet nu waarschijnlijk niet meer vegan omdat het euhm, aprìl is, maar toch wat aanraders:
– in Gent is nu ook een all-vegan koffiebar: Full Circle Coffee!
– Ook leuk voor vegan friendly slaatjes: Zukini en Romain Roquette.
– En Or koffiebar heeft vegan gebak van Chez Mariette. :- )