Gents adresje: Visitrice (Veganuary #4)

Flexitariër wordt herbivoor. In de maand januari enkel veganistisch eten, daar staat ‘veganuary’ voor. In mijn geval: afstand doen van kipfilets, gerookte zalm en de geitenkaascrotins van mijn favoriete kaasmakerij. En mijn goede voornemens omzetten in blogs. Vandaag: veganisme is meer dan ethisch eten alleen. Mijn portefeuille weet dat, letterlijk en figuurlijk.

Sandy Sterck van Visitrice houdt van geklede broeken, van Japanese street fashion, zoals zij het noemt: edgy, strak en minder kleurrijk. “In de fair fashion vond ik niet goed wat ik zocht. Enkel online, maar een goede online shopper ben ik niet: ik pas graag vooraleer ik koop.” Dus richtte Sandy Visitrice op, een fair en ecologische shop die helemaal op haar lijf geschreven is.

Vegan en unisex, ook voor niet-vegans

“Visitrice is 100 procent vegan”, zegt Sandy, die meestal samen met haar hondje Snoopy, een 9-jarige teckel, achter de kassa staat. “Ik eet nu 10 jaar vegetarisch. Daarvan ben ik 5 jaar veganist. Het is een klik die ik gemaakt heb. Maar ik wou niet stoppen bij voeding. Als je leren schoenen koopt, kan daar ook dierenleed aan vooraf gegaan zijn. Daarom kies ik liever voor vegan leer.”

Waar Visitrice ook op wil inzetten, is unisex kledij. “Ik geloof niet echt in de genderverdeeldheid. In de Japanse stijl is die scheiding veel minder aanwezig. Dat wil ik doortrekken in mijn winkel. Ik zie mezelf als feministe. In heel mijn winkel komt dat thema terug. Kledij is kledij, het zou niet mogen uitmaken of we man of vrouw zijn.”

Dat werkt, en niet enkel voor mensen met dezelfde levensstijl als Sandy. “De meeste klanten zijn niet-vegan. Veel mensen komen hier langs omdat ze de kledij gewoon mooi vinden. Als dat hun eerste aanraking is met eerlijke mode, kan ik hen nog iets bijbrengen ook.”

Over werkomstandigheden, maar ook over stoffen. “Jan ’N June bijvoorbeeld, die gaan verder dan (bio)katoen: het gebruikt ook Tencel. Dat vind ik een positieve evolutie. We moeten afstappen van het idee dat onze kleren per se katoen moeten zijn.”

Vegan Leer?

Maar wacht even. Vegan leer?

Wat is vegan leer? Die vraag kreeg ik van een goede vriend, een wetenschapper, in Londen, toen ik me net in een hip winkeltje in Brixton een portefeuille van Matt & Nat op de kop getikt had.

Ik moest hem het antwoord schuldig blijven. Plastiek, dat opperde ik.

Verliefd op mijn vegan lederen portefeuille was ik wel. Zo gek erop was ik dat ik het merk bleef volgen. Dolblij was ik toen Sandy het merk in huis haalde.

Visitrice opende in oktober 2016 de deuren. En ik was erbij, en ik dronk mijn gewicht in rosé. Het werd een fijne avond. In fijn gezelschap en in de goede handen van shopowner Sandy – even jong als ik en al een winkel openen, straf vind ik dat.

Sandy en haar winkel zijn dus, net zoals het merendeel van mijn fijne gezelschap, vegan. Ecologisch verantwoord en fairtrade was al langer een winning combo in Gent, met adresjes zoals Supergoods, Fair Eco Fashion en Mieke, maar een volledige vegan store hadden we nog niet.

Tijdens veganuary (en al dan niet toevallig tijdens de solden?) bezocht ik haar winkel opnieuw. Ik werd er opnieuw verliefd, deze keer op een handtas van Matt & Nat.

screen-shot-2017-01-18-at-12-41-44

Géén plastiek, dat bleek het antwoord op mijn vraag. Wel nylon en waterdicht rubber. Waarop een discussie volgde over wat meer ecologisch was: gerecycleerd nylon, dat de wereld rondreist vooraleer het tot een nieuw product vervaardigd kan worden, of toch nieuwe garen?

Sandy en ik leren nog elke dag bij over ecologie, maar op vlak van veganisme is ze voor mij een voorbeeld.

(Al zou niemand me kunnen overtuigen om mijn prachtige Portugese leren schoenen van Walk The Line in de kast te laten staan, veganuary of niet.)

Adres
Kortrijksepoortstraat 7, Gent
http://www.visitrice.be/

Meer adresjes in Gent? Lees de inspiratiegids voor eerlijke mode van Gent Fair Trade!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *