Fluwijn zorgt voor verlichting op donkere winteravonden

Wie de kerstperiode niet doorkomt zonder elk jaar de meest buitengewone verlichting in te slaan moet niet verder zoeken. Maarten Haesebeyt van Fluwijn maakt namelijk lampen van… takken.

fluwijn

Natuurliefhebber in hart en nieren Maarten Haesebeyt (26) ruilde het rustieke Gavere in voor de Gentse binnenstad. Hoewel hij een vrij grote stadstuin heeft, keert hij maar liefst drie keer per week terug om er in de moestuin te werken en door de bossen van zijn grootvader te dwalen. Het was zijn 82-jarige pépé die Maarten een viertal jaar geleden een mooi stuk hout cadeau gaf. Dat stuk hout was het begin van ‘Fluwijn’.

Maarten besloot met dat stuk hout een kerstcadeau voor zijn broer te maken. Hij wist de oude takken in een lamp om te toveren. “Nochtans ben ik niet echt technisch aangelegd. Echt moeilijk is het niet: ik heb enkel een paar vijzen nodig en een goede boor. Precies magie”, aldus de twintiger. In ruil voor het kerstcadeau, waar zijn broer dolenthousiast over was, gaf die hem de kerst daarop een nieuwe boor cadeau. Zo begon Maarten – leerkracht Latijn in hoofdberoep – steeds meer lampen te maken. “Ik dacht er in het begin niet aan om die te verkopen, ik zou ze te hard missen als ze weg zijn en schonk ze enkel aan vrienden en familie, zodat ik ze nog vaak zou zien. Eigenlijk vreesde ik er zelfs voor dat veel mensen er de schoonheid niet van zouden inzien. Maar beetje bij beetje nam ik het serieuzer. Voor mij is het de ideale bijbaan: ik geef dolgraag les, maar mis het om met mijn handen bezig te zijn.” De jonge ondernemer verkoopt zijn unieke lampen voor 50 tot 130 euro per stuk.

Het volgende project van Maarten is om de oude eik van zijn pépé onder handen te nemen. “Die is omgewaaid in een storm – heel erg vind ik dat, precies een dode in de familie. Maar ik heb pépé gevraagd om hem niet meteen om te zagen, want ik wil er eerst mooie takken uithalen. Zieke bomen hebben vaak mooie knotsen, heel functioneel voor mijn ontwerpen. Ik zaag dus nooit zelf takken af voor mijn werk: ik vind genoeg losse takken om iets moois van te maken.”

Meer info en voorbeelden via http://fluwijn.be/ (SVDA)

© Het Laatste Nieuws – krant van 15 december 2016 – regiokatern Gent-Wetteren – Eindejaarsreeks ‘Gentse Kerstgeschenken’
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-gent/fluwijn-zorgt-voor-verlichting-op-donkere-winteravonden-a3031396/

Foto HLN: James Arthur

DSC_0217.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *