Supergoods staat voor producten die je een supergoed gevoel geven. Eerlijk en eco, nooit zonder verhaal, altijd met een twist én betaalbaar. “Ecodesign is cool en mensen die duurzame keuzes maken wat betreft de inhoud van hun kleerkast kunnen zich vandaag de dag ook gewoon heel mooi en hip kleden, en zich bovendien beter voelen in onze kleren of met onze spullen. Good stuff for good people, zie je?”, klinkt het.
De winkel bestond al langer in Mechelen, maar in augustus 2016 opende ook een Gentse vestiging. Ik sprak (en dronk een glas) met zaakvoerster Olga net na de opening van haar zaak.
Fair Fashion Fest-vrijwilliger Olga Van Genechten is eind augustus haar eigen winkel opgestart in de Brabantdam. De Gentse vestiging van Supergoods vertrekt vanuit het Mechelse Supergoods fair en eco-winkelconcept. Met Olga’s specifieke expertise en enthousiasme maakt Supergoods ook in Gent het verschil. “Eigenlijk wil ik vooral de wereld verbeteren. Mensen overtuigen dat fair en eco de juiste weg is.”
Twee jaar lang heeft Olga gezocht naar een eigen project. De modespecialiste, designer van opleiding, heeft heel wat erbarmelijke fabrieken gezien toen ze nog werkte als ontwerpster voor een bedrijf uit Oudenaarde. “Vier à vijf keer per jaar ging ik naar China en ik heb daar eigenlijk echt een trauma aan overgehouden. De arbeiders worden er behandeld als een nummer, en ik trouwens ook. Alles draaide rond de productie. Ik stond niet achter de industrie en vind, als je ergens niet mee akkoord gaat, dan moet je iets anders zoeken”, aldus Olga. Na zes jaar koos de Gentse resoluut voor vrijwilligerswerk en werkte ze part-time als verkoopster in een schoenenwinkel.
Dat laatste moet je goed bevallen zijn, want je koos ervoor om zelf een winkel te openen.
Olga: “Ja, helemaal! Ik kende een heleboel kanten van de mode-industrie, maar ik kwam eigenlijk niet in contact met de eindconsument. Dat contact vond ik zo plezant, dat ik het helemaal zag zitten. Al was ik niet per se op zoek naar een winkel. Wel was ik op zoek naar een project dat mode op een duurzame manier belichtte. Al heb ik op een gegeven moment echt alles overwogen – ik had bijna een restaurant geopend (lacht).”
Hoe kwam je er dan bij om een Gentse vestiging van Supergoods te openen?
Olga: “Door een toevalligheid, eigenlijk. De bal ging aan het rollen toen het nieuws kwam dat Today Is A Good Day ermee stopte en een overnemer zocht. Ik zag dat voor Gent wel zitten en kwam in contact met Tonny en Anne, die Supergoods in Mechelen hebben opgericht en de Antwerpse Today Is A Good Day-winkel misschien wilden overnemen. Uiteindelijk bleek dat niet haalbaar, maar het klikte zo goed met Tonny en Anne, dat ik hem vroeg of hij het niet zag zitten om onder de naam ‘Supergoods’ ook in Gent een winkel te openen. Dat concept past perfect bij mij: Supergoods gaat namelijk verder dan enkel kleren, maar biedt ook cadeautjes en verzorging. Qua stijl helemaal mijn ding, en ook qua filosofie. In feite wil ik het liefst van al de wereld verbeteren. Waarom dan een eigen nieuw project beginnen als we kunnen samenwerken, dacht ik.”
Op 27 augustus opende de Gentse winkel zijn deuren – hoe verliep dat?
Olga: “Het was een beetje een vuurdoop, maar ik heb er heel veel zin in en vond het heel erg leuk! Alles verliep vlot, op een beginnersfoutje na: er waren technische problemen met bancontact. Daar ben ik wel wat klanten mee verloren, maar ik hoop dat ze nog terugkomen. Veel mensen die over de vloer kwamen, kopen doorgaans geen fair fashion. Zij deden echt hun ogen open hoe mooi fair en eco kan zijn. Daarom draait het volgens mij: mensen ervan overtuigen dat fair fashion niet minder fashionable is.”
Hoe beslis je welke kleren in de rekken komen?
Olga: “Een eigen winkel hebben is minder creatief dan puur ontwerpen, maar je moet wel gevoel voor mode hebben om een mooie collectie samen te stellen en dat mooi te presenteren. Daar komt mijn ervaring als designer dus zeker bij kijken. Het is ook niet enkel kiezen wat ik leuk vind – ik probeer een mooi evenwicht te zoeken. De mensen in Mechelen helpen me enorm met beslissen wat er kan werken en wat niet. Ook kijkt Supergoods naar de prijzen: we willen in het middensegment blijven en zien erop toe dat de prijzen dus goed meevallen. Mijn ervaring is dat consumenten gerust wel meer willen geven aan kledij, maar ze beseffen dat duurder geen garantie is voor eerlijker. Maar consumenten kunnen moeilijk een merk of een label gaan opzoeken op hun smartphone als ze in de winkel staan. Daarom is een winkel zoals de mijne zo hard nodig: wij doen al het werk en checken of het zeker eerlijk is. Zo houden we de drempel laag voor consumenten. Niemand zal ooit zeggen, ‘ik wil niet fair of eco kopen.’ Ik merk dat veel mensen erg begaan zijn met het sweatshopverhaal, maar op vlak van grondstoffen is er veel minder kennis. Dan kopen ze een T-shirt in katoen en denken ze dat dat oké is, want het is geen synthetische stof. Terwijl je bijna niet slechter kan doen dan katoen: daar is zoveel water voor nodig, en worden zoveel pesticiden voor gebruikt, dat je roofbouw op het land van de boeren pleegt. Fairtrade is pas echt oké als het ook ecologisch is, want alle aspecten zijn van belang. Daarom is het zo goed dat het Fair Fashion Fest dit jaar grondstoffen als thema heeft.”
Hoe raakte je betrokken als vrijwilliger bij het Fair Fashion Fest en welke herinneringen blijven je het meest bij?
Olga: “Ik ben naar de eerste editie geweest en was zo onder de indruk, dat ik zelf mee aan die kar wou trekken. Ik gaf me op als vrijwilliger – niet enkel bij het festival, maar ook als ranker bij RankABrand.nl, naar aanleiding van een lezing op het Fest. Het leukste aan vrijwilliger zijn bij Fair Fashion Fest, is kennis maken met veel mensen die op dezelfde golflengte zitten, maar daarom niet per se een achtergrond in mode hebben. Eén van mijn fijnste herinneringen aan het afgelopen jaar was de audities voor de modeshow. Alle modellen waren zeer enthousiast, maar niet alleen omdat ze graag op een catwalk wilden lopen: ze kwamen echt af op de inhoud. Hieraan merk je dat er echt iets borrelt in Gent. In vergelijking met Nederland en Duitsland hebben we nog een lange weg te gaan op vlak van fair fashion, maar we zijn op de goede weg. Het zal niet altijd even makkelijk zijn: dat Today Is A Good Day, O’Zon en GOEDvandoen moesten sluiten, deed me natuurlijk even slikken. Maar Gent is goed bezig. Op de vorige editie van het Fair Fashion Fest werden 300 mensen verwacht, en er kwamen 3000 bezoekers op af. Dat wil wat zeggen.”
Mijn favoriete merken bij Supergoods?
Armedangels
Qnoop
Stop The Water
Tony’s Chocolonely
Adressen
Onze-Lieve-Vrouwestraat 116, Mechelen
Brabantdam 56 B, Gent
https://www.supergoods.be/
Meer adresjes in Gent? Lees de inspiratiegids voor eerlijke mode van Gent Fair Trade!