Gents adresje: Mieke

Modebewuste Gentenaars zijn niet weg te slaan van bij Mieke, een trendy shop in de Burgstraat. Mieke De Winter heeft er zelf iets langer over gedaan om de weg naar eerlijke mode te vinden. Inmiddels bestaat meer dan driekwart van de producten in haar winkel uit fair trade.

“Maak jij het mopje of doe ik het?” Fotograaf en partner in crime Thierry van Dort (ook wel bekend als Meneer Mieke) grapt dat dat allemaal zeer organisch gegroeid is. Acht jaar geleden, bij het prille begin, besteedde Mieke nog geen aandacht aan fair trade, maar een viertal jaar geleden sloeg dat om.

16992062_10211450840927635_4653778238383640362_o

“Mijn merken hebben mij echt opgevoed”, aldus Mieke. Op labels staart Mieke zich niet blind, maar dankzij hun tips weet ze exact waar ze met haar winkel naartoe wil en aan welke eisen elk nieuw merk moet voldoen. “Het is wel een hele boterham, alles leren wat er te leren valt over textiel. Vooral het sociale aspect vind ik belangrijk.”

Voor fast fashion is Mieke niet te vinden. “Dat vind ik maar vies. Natuurlijk is kledij een gebruiksvoorwerp, maar het wordt herleid naar iets dat je weggooit.”

Sinds het eerste Fair Fashion Fest merkt Thierry wel dat er iets veranderd is: “Er is veel meer vraag naar de duurzaamheidsfactor.” Mieke, een grote fan van Fashion Revolution, beaamt dat, al is dit voor haar nog maar het begin. “Nu heb je de bewustwording. De echte omslag gaat er komen als de consument blijft vragen stellen.”

13537523_10209202758006967_752583368491521380_n

Mijn favoriete merken bij Mieke?
Studio Jux
Malahierba
Frisur
Eva vs. Maria
Esska

Adres
Burgstraat 87, Gent
www.mieke.tv

Meer adresjes in Gent? Lees de inspiratiegids voor eerlijke mode van Gent Fair Trade!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *