“VRAAG KLEDINGKETENS WAAR HUN GOEDKOPE KLEDING VANDAAN KOMT”

Ik beken, mijn winterjas komt uit de Primark. Weinig mis mee, zolang we ons blijven vragen stellen bij waar onze kledij nu vandaan komt en of het toch niet anders kan. Wie iedereen die af en toe in de Veldstraat gaat shoppen voor gek verklaart, ziet ze zelf vliegen. Het gaat om een mentaliteitswijziging: als je kleren nodig hebt en je hebt geen budget voor fair trade, kan dat, zolang je je blijft afvragen waarom dat nu zo goedkoop is. Op die manier kan er meer vraag – en uiteindelijk dus meer aanbod – ontstaan naar steeds meer betaalbare fair fashion, en moet die afweging in een verre, utopische wereld niet meer gemaakt worden.

Sarah Vandoorne verloor haar hart aan Bangladesh. Ze zag met eigen ogen hoe arbeiders voor een hongerloon onze goedkope kleding maken. “Als er een moment is geweest om een eerlijk alternatief te eisen, dan is het nu.”

screen-shot-2016-12-07-at-22-06-56Ik

wil graag praten over fair fashion en fast fashion, over het verschil tussen duurzaamheid en een kleerkast die aan elke modegril toegeef. Zonder belerend vingertje, uiteraard, want ik ben zelf in een Primark-jas toegekomen.

Naar de duurste stad ter wereld (Londen) verhuizen zonder wintervest mee te nemen, was nu eenmaal niet mijn slimste idee. Dus moest ook deze wereldverbeteraar de Primark binnen, niet die van Oxford Street waar de wachtrijen even lang zijn als in Brussel, Gent of binnenkort ook Antwerpen, maar die van in het oosten van de stad, waar veel Bengalezen en Indiërs wonen. Achttien pond (zo’n 25 euro, en het waren niet eens solden!) voor een jas die na een jaar nog steeds meegaat, lang niet slecht.

Zolang je stilstaat bij die aankoop en beseft dat textielarbeiders zich in het zweet gewerkt hebben zodat jij de Belgische (of Londense) winterkou zou overleven.

Vanuit die gedachtengang besef ik dat een hele winkelkar vol Paddington-winterjassen en/of T-shirts van drie euro, textielarbeiders geen meter vooruit helpt.

Meer lezen over hoe ik mijn ‘foute’ aankopen al dan niet letterlijk goedpraat?

http://generationm.be/geldwerk/vraagkledingketenswaarhungoedkopekledingvandaankomt

12640267_10208444054369131_3080666070763136183_o

26 januari 2016 (MNM) & 3 februari 2016 (Generation M)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *