‘Mode moet indruisen tegen de status quo’

‘Modeontwerpers zijn van nature geen kuddedieren. Per definitie dagen zij het systeem uit.’ Hoofd van het Centrum voor Duurzame Mode Dilys Williams steekt het niet onder stoelen of banken dat haar collega-ontwerpers veel macht in handen hebben. ‘Maar er is werk aan de winkel. De huidige alternatieven zijn niet genoeg.’

screen-shot-2016-12-01-at-18-17-26

Ontwerpers worden niet automatisch laaiend enthousiast van overdreven consumptiegedrag. Belgisch designer Katrien Van Hecke niet, Brits ontwerpster en academicus Dilys Williams evenmin.

Williams is de oprichtster van het Centrum van Duurzame Mode, een onderzoekscentrum van het London College of Fashion. Als hoofd van de instelling en professor Duurzaam Design, maar ook vanuit haar ervaring als designer voor Katharine Hamnett, voor wie ze tien jaar gewerkt heeft, streeft ze een eerlijke kledingketen na.

Stadslab2050 heeft haar omwille van die boodschap en expertise uitgenodigd om te komen spreken op Fashion Flows, een netwerkevent dat het Antwerpse labo eind vorige maand in samenwerking met Flanders Fashion Institute en Plan C organiseerde.

Tijdens haar lezing legt Williams de nadruk op het uitwisselen van ideeën over verschillende disciplines heen, om zo verandering af te dwingen. ‘Kleding maakt deel uit van onze identiteit’, betoogt de academicus. ‘Het gaat ons allen aan.’ Daarom werkt ze vanuit die invalshoek rond duurzaamheid. ‘De textielsector is het verhaal van David tegen Goliath’, aldus Williams. ‘Het is nodig om een dialoog aan te gaan met diegene die onze kleding vervaardigt.’

Meer lezen over de stille moderevolutie en hoe consumenten hun impact kunnen vermenigvuldigen?

http://www.mo.be/interview/dilys-williams-mode-druist-tegen-de-status-quo

© MO* Magazine – Dossier Eerlijke Kleren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *