De ware kostprijs van retourzendingen: 3,4 miljard vernietigde T-shirts

Niet tevreden van je online bestelling, geld terug? Maar liefst een derde van alle retours worden vernietigd. Een ravage voor het milieu, en daar wil Europa een mouw aan passen.

594.000 ton vernield textiel. Dat is de ravage die retour gestuurde kledij en ander onverkocht textiel kan aanrichten volgens een nieuw rapport voor het Europees Milieu-Agentschap (EEA). Omgerekend komt dat neer op het equivalent van 3,4 miljard T-shirts. Dat is goed voor een maximale voetafdruk van 5,6 miljoen ton CO2, vergelijkbaar met de totale jaarlijkse uitstoot van één miljoen benzinewagens op de weg. Dat berekende het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) in opdracht van de EEA.

Op basis van het rapport schreef ik dit coverartikel voor Trouw: https://www.trouw.nl/binnenland/kleding-retour-zenden-dit-is-de-ware-kostprijs~b61ec9cb/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *