‘Help mee aan een revolutie in de mode-industrie’ (Isenoud Brouw)

Allen welkom op 24 februari tijdens de Fair Fashion Day in Texture in Kortrijk. Als voorsmaakje alvast dit artikel in het stadsmagazine.

Zes weken, zes kledingstukken

“Enkele jaren geleden ging ik een uitdaging aan van de Britse organisatie Labour Behind The Label. Zes weken lang droeg ik slechts zes kledingstukken, ondergoed en sokken niet inbegrepen. Die zes weken zijn niet toevallig gekozen. Het is de gemiddelde doorlooptijd voor het ontwerpen en produceren van een nieuwe kledinglijn. Bijna wekelijks (en online soms dagelijks) komt zo’n pijlsnel geproduceerde collectie in de winkelrekken. Vandaar de term fast fashion.”

Sneller en goedkoper

“Door zes weken lang te vasten op je kleren, ga je stilstaan bij je shopgedrag. Waarom koop ik zo vaak en zo veel nieuwe kleren kopen? De slimme marketing van de mode-industrie doet ons geloven dat we de laatste trends moeten volgen. Maar ook de prijs speelt een grote rol. Terwijl bijna alles in ons leven duurder wordt, is dat niet zo voor kledij. Grote ketens drukken de prijs met grote orders, maar ook met de gebruikte materialen. Synthetische stoffen zoals polyester en acryl zijn goedkoper dan katoen en wol.”

Oorzaak en gevolg

“Fast fashion heeft een grote impact op de wereld. Synthetische kledij is moeilijker te recycleren en ook de sociale gevolgen zijn niet te onderschatten. De werkomstandigheden in de fast fashion een ver-van-ons-bedshow? Neen, ook in Europa worden werknemers uitgebuit. Kan jij daar als individu iets aan veranderen door te kleerkastvasten? Misschien kan zo’n uitdaging een vriend, collega of wie weet een politicus of een CEO overtuigen om actie te ondernemen. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen aan het ontketenen van een revolutie in de mode-industrie …”

Meer info en tickets voor de Fair Fashion Day: https://www.texturekortrijk.be/content/fair-fashion-day

Tekst: communicatiedeskundige Stad Kortrijk Isenoud Brouw
Foto: Sophie Nuytten voor Avansa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *