Kwart van leren jassen bevat schadelijke stoffen

De leerlobby beweert bij hoog en laag dat er geen schadelijke metalen meer in leer zitten. Een onderzoek van de Europese Commissie naar leren jassen, waar Belgische laboranten aan meewerkten, spreekt dat tegen.

“It’s a shame”, mailde een lobbyist na een kritisch stuk over de leerindustrie dat ik in 2019 schreef voor Eos Tracé. Want “leer bevat geen schadelijke stoffen meer”!

Het project REACH4Textiles, dat vandaag voorgesteld wordt op het ECHA-Forum, bewijst het tegendeel.

Uit de resultaten blijkt dat 26 kledingstukken niet voldoen aan de limieten die REACH oplegt aan producten bestemd voor de Europese markt, goed voor een foutenmarge van 16,25%. Het aantal foutmeldingenvoor chroom-6 valt het sterkst op. Laboranten hebben 33 leren kledingstukken laten testen op chroom-6. Acht daarvan bevatten meer dan drie milligram chroom-6. Dat komt neer op zowat een kwart van de kledingstukken.

Lees het volledige artikel voor Apache: https://apache.be/2023/11/09/kwart-van-leren-jassen-bevat-schadelijke-stoffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *