Modemuseum Hasselt roept op tot dialoog door zichzelf in vraag te stellen

We moeten het over mode hebben, vindt het Modemuseum Hasselt. Nogal wiedes dat zo’n museum dat wil, zou je denken. En toch stelt het museum zich met de nieuwe expo We Need To Talk About Fashion juist bijzonder kwetsbaar op. “De tijdsgeest vraagt erom.”

“What are you wearing?” Ha, ha, ha. Een vernederend lachsalvo schalt door het Modemuseum Hasselt. Het doet ons stilstaan bij de manier waarop we elkaar (en onszelf) beoordelen of juist veroordelen aan de hand van hoe we er op dat moment uitzien. Absurd, eigenlijk, en toch doen we het allemaal, bewust of onbewust.

Daar stelt het museum nochtans een terechte vraag: wat hebben we precies in onze kast hangen, en hoe hangt dat samen met de thema’s van deze tijd, van duurzaamheid tot mentaal welzijn en #MeToo? Die gedachten staan centraal in de nieuwe expo, We Need To Talk About Fashion, die op 23 juni de deuren opende en loopt tot 18 februari.

(…)

De inkadering van de expo als gesprek, zowel via een audiogids als het interactieve slot op de zolderverdieping, vermijdt vervlakking. Zo kan je op zolder via stickers plaatsen bevragen of mode je goed doet voelen of juist niet. Met het hoongelach in het achterhoofd is enkel een eerlijk en genuanceerd antwoord aan de orde. Ook geven duurzame mode-experten Lotte Philipsen (journalist Knack Weekend, in het midden op de foto hierboven) en Aurélie Van de Peer (socioloog aan de KU Leuven) er meer tekst en uitleg aan de hand van een video.

Philipsen is ook de stem die je via de audiogids door de silhouetten en thema’s loodst. Aan het einde van elke interventie is het aan de bezoeker om dan al zijn visie met haar te delen. Dat kan met één druk op de knop, A, B of C. Evident is het nochtans niet om in multiple choicevorm te antwoorden op de vragen. Want kan jij zeggen dat jij altijd bewust bent van de herkomst van wat je draagt? Of geeft het feit dat je op die vraag “C” antwoordt juist aan dat je (nog) niet weet hoe lang en complex de toeleveringsketen is – en je bijgevolg, als consument althans, haast nooit zeker weet hoe elke schakel in de keten er uitgezien heeft?

Lees het volledige artikel (dat het midden houdt tussen bezoektip en recensie) voor Fashion United: https://fashionunited.be/nieuws/cultuur/modemuseum-hasselt-roept-op-tot-dialoog-door-zichzelf-in-vraag-te-stellen/2023070339011

Curator Eve Demoen, onderzoeker Aurélie Van de Peer en mode-ontwerper Jordy Vaesen waren te gast bij Culture Club om te praten over de expo. Herbeluisteren kan hier: https://www.vrt.be/vrtnu/luister/radio/c/culture-club-zomer~11-169/culture-club-zomer~11-24204-0/ (aparte fragmenten vind je hier https://radio1.be/luister/select/culture-club-zomer/academica-aurelie-van-de-peer-analyseert-de-mode-je-kan-jezelf-psycho-emotioneel-upgraden-door-je-kleding en hier https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/07/08/jordy-arthur-vaesen-culture-club-mode-duurzaam/)

Foto © Modemuseum Hasselt / Boumediene Belbachir

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *