Belgische onderzoekers verduurzamen textielverf met eeuwenoude techniek

Geen enkele stap in de textielketen is zo schadelijk als textielverf. Ontwerpers grijpen terug naar het verleden om met schijnbaar futuristisch onderzoek textiel duurzamer te verven. De designwereld lust er pap van: de Henry van de Velde Awards lauwert voor het tweede jaar op rij researchers met een hart voor kleur.

Annabelle Cassiman en Neri De Meester hebben samen een Henry van de Velde Award 2023 in de categorie designresearch beet. Cassiman werkt met pigmenten op basis van schimmels en voedseloverschotten. Veelbelovend, al lijkt het alsof we toch nog niet van synthetische stoffen – zowel kleurstoffen als materiaal – af zijn.

Voedselverspilling is een van de stokpaardjes van Cassiman. Zo kiest ze voor oud brood als grondstof voor het pigment. Dat mengt ze met water en voedingsstoffen. Het goedje brengt ze samen met de schimmels en na een fermentatieproces verkrijgt ze pigment.

Het klinkt haast futuristisch, maar de techniek blijkt eeuwenoud te zijn. “Broodoverschotten werden eeuwen geleden al in Perzië ingezet om wol mee te kleuren. Het brood veroorzaakt een spontane fermentatie die de wolvezel openbreekt, waardoor de kleur sneller hecht”, zegt Cassiman.

Lees het volledige artikel voor Apache: https://apache.be/2023/03/02/belgische-onderzoekers-verduurzamen-textielverf-met-eeuwenoude-techniek

Foto’s zoals steeds van Sarah Van Looy. Meer over ons project via http://aconfessionofcolour.com/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *