Hoe duurzaam zijn de voetbaltruitjes van onze Rode Duivels?

Ook de Rode Duivels gaan mee met hun tijd en de stijgende vraag naar duurzaamheid: hun WK-truitjes én supporterstruitjes zouden gemaakt zijn van oceaanplastic. Het klinkt mooi, maar in werkelijkheid is er weinig groen aan de ambities van producent Adidas, zo blijkt uit Duits onderzoek.

Voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar ontwikkelde Adidas voetbaltruitjes van ‘oceaanplastic’. Het merk werkte daarvoor samen met de ngo Parley for the Oceans. Onder meer België, Duitsland, Argentinië, Japan en Spanje spelen in Parley Ocean Plastic. En ook supporterstruitjes van de Rode Duivels blijken polyester uit oceaanafval te bevatten.

Hoe duurzaam zijn de truitjes echt? Dat zocht een team van Duitse journalisten uit voor Die Zeit.

‘De “oceaantruitjes”,’ schrijven ze, ‘lijken de kroon op de recyclingstrategie van Adidas, een bijzonder heuglijk symbool van hoe ‘s werelds op een na grootste sportartikelenfabrikant probeert duurzaam te worden.’ Of, vervolgen Sebastian Kempkens, Greta Taubert en Christian Salewski, ‘zoals sommige medewerkers van Adidas zullen onthullen: doen alsof je duurzaam wordt.’

Lees mijn artikels voor Knack en MO*.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *