Niet alleen onze kleren, ook onze afdankertjes worden duurder

Zowel kledingwinkels bij ons als kledingimporteurs in het Globale Zuiden voelen stilaan de impact van de inflatie. Voor het eerst in decennia zijn kledingstuk duurder in plaats van goedkoper geworden, zowel in onze winkels als op de tweedehandsmarkt.

De textielindustrie heeft te lijden onder de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. Waar kleding sinds de opkomst van fast fashion in de jaren negentig en de onderlinge concurrentiestrijd tussen steeds goedkopere merken (zoals recent nog het Chinese Shein) vooral in prijs is gedaald, lijken nu ook retailers hun prijzen te moeten aanpassen aan de inflatie.

Afgelopen zomer leek textiel een van de weinige sectoren die niet onder de prijsstijgingen te lijden had. Uit de consumptieprijsindex van juli 2022 bleek nog dat dameskleding met 4,8 procent gezakt was in prijs, terwijl herenkleding 4,2 procent goedkoper was.

De geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) van oktober spreekt nu van een stijging van 3 procent. In Nederland meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zelfs een stijging van 8 procent.

Dat heeft een effect op de hele textielketen, zo ook op de tweedehandsindustrie. Kledingimporteurs en ngo’s in Afrika en Azië kaarten de stijgende prijzen en de gebrekkige kwaliteit aan van de “afdankertjes” die tot daar geraken.

Lees mijn reportage uit Ghana en India voor IPS: https://www.ipsnews.be/artikel/niet-enkel-onze-kleren-maar-ook-onze-afdankertjes-worden-duurder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *