Ook “duurzame” kinderkleren kunnen PFAS bevatten (Kathryn Rodgers)

Schooluniformen. Kussensslopen. Matrasbeschermers. Huisraad. Kinderkleren en andere water- en vuilafstotende spullen waar kinderen dagelijks mee in aanraking komen bevatten stuk voor stuk PFAS. Jawel, ook als ze geadverteerd worden als “niet-toxisch” of “groen”.

Het maakt in principe niet uit of water- of vlekkenbestendige kleren gepromoot worden als “groene keuze” of “niet-giftig”: de kans blijft bestaan dat ze PFAS bevatten, een groep “forever chemicals” die gelinkt worden aan gezondheidsproblemen bij kinderen.

In een nieuwe studie heeft Kathryn Rodgers samen met haar collega’s meer dan 90 water- en vlekbestendige kinderspullen getest. Het gaat om producten die online en in de winkel makkelijk verkrijgbaar zijn.

Het is niet de eerste keer dat PFAS gedetecteerd zijn in kinderkleding.

Studies tonen aan dat PFAS uit textiel kan ontsnappen als het gedragen of gewassen wordt. Hierdoor vergroot de kans dat de stof onze leefomgeving vervuilt.

Ook in de verste uithoeken van de wereld komen de chemicaliën voor.

Lees het volledige artikel voor IPS via The Conversation: https://www.ipsnews.be/artikel/ook-duurzame-kinderkleren-kunnen-pfas-bevatten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *