Circulaire toekomst, klaar voor lancering

De droogste woestijn ter wereld is een stort voor ongedragen of ongewilde kledingstukken. Tegelijkertijd worden grondstoffen om goederen te produceren steeds schaarser en duurder. Kunnen circulaire ondernemers het tij keren en meer uit afvalstromen halen?

Twaalf minuten. Zo lang moet een kledingstuk bakken en braden vooraleer het in stukken uit elkaar valt. Dat is het succesrecept achter Resortecs, dat een slim naaigaren ontwikkelde dat oplost bij hoge temperaturen. Op die manier kunnen deze radicale vernieuwers kleding automatisch demonteren en klaarstomen voor een tweede leven. Het prototype van de oven die dat voor elkaar krijgt, is pas voorgesteld in Recy-K, een atelier en platform voor de circulaire economie aan het kanaal in Anderlecht.

Tijdens zijn presentatie toont Vanhoeck beelden uit Atacama in Chili, in reisgidsen beschreven als ‘de droogste plek ter wereld’, die nu smalend de ‘fastfashionwoestijn’ wordt genoemd. Hopen afdankertjes, maar liefst 40.000 ton per jaar, belanden er op een afvalberg. Dat is ook de duurzaamheidsmanager van Resortecs, Rawaa Ammar, niet ontgaan. Zij heeft een PhD in milieuwetenschappen aan de ULB en kwam in 2019 bij Resortecs. ‘We hebben allemaal de beelden gezien. Choquerend, vooral omdat het grotendeels bleek te gaan om onverkochte kleren, dus niet eens tweedehands. Voor hun stapels onverkochte voorraad kiezen de modemerken vaak voor opties die gemakkelijker en goedkoper zijn dan recyclage, zoals storten of verbranding. Met alle gevolgen van dien.’

Lees het volledige artikel in Trends: https://trends.knack.be/economie/bedrijven/resortecs-en-yuma-labs-duwen-modemerken-richting-circulariteit-om-impact-te-kunnen-hebben-heb-je-schaal-nodig/article-normal-1835311.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *