40.000 ton nieuwe kledij belandt jaarlijks in Chileense woestijn (Luc Beernaert)

Op de cover van Het Laatste Nieuws lezen we vandaag: In Chili ligt een woestijn vol gedumpte kleren, en dat komt niet alleen door Primark en co.

Naar aanleiding van deze nieuwe documentaire van Jason Mayne en dit nieuwsbericht van correspondent Remi Lehmann wilde De Persgroep gisteren alles weten over de “fastfashionwoestijn” in Chili. VTM Nieuws belde mij op en ging uiteindelijk filmen bij Tom Duhoux (Vito), omdat ik zelf in quarantaine zat. Een telefonisch interview met Het Laatste Nieuws, dat kon natuurlijk wel.

“De Chileense woestijn is slechts één voorbeeld. Ook in landen als Kenia, Ghana en Zambia komt textiel – ingevoerd via onder meer textielbakken of liefdadigheidsorganisaties die het in hun tweedehandswinkels niet verkocht krijgen – op stortplaatsen terecht. Dat textiel wordt vaak verbrand, waarbij allerlei schadelijke stoffen vrijkomen. Kledij bevat veel polyester, die microplastics komen ook in het milieu terecht.”

Is tweedehands dan een oplossing?, vroeg de HLN-journalist, die al zijn kerstcadeau’s in de Kringwinkel gehaald had. En wat met al die aandacht voor circulaire initiatieven? En Think Twice, die doen het zo goed?

Dit antwoord haalde de krant: “Kledij wordt continu doorverkocht via onder meer Vinted, alsof tweedehands de nieuwe fast fashion is. Het is dubbel: enerzijds is het beter kledij door te verkopen of door te geven, maar we doen kledij zo snel van de hand en willen altijd maar nieuwe kleren in onze kast. Maar we staan er niet bij stil dat het continu doorverkopen van kledij ook milieubelastend transport vergt. Laat staan dat we een duurzame relatie opbouwen met wat al in onze kast hangt.”

Foto bovenaan: Jared Verdi via Unsplash

Lees het volledige artikel online: https://www.hln.be/buitenland/gedumpte-kledij-vervuilt-chileense-woestijn-we-hebben-te-veel-kleren-daar-begint-het-probleem~affa1475/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *