Source, sea and sink: Microplastics in de Caraïben in kaart

Een team van eXXpedition, dat louter uit vrouwen bestaat, heeft zeemonsters verzameld in het Caraïbisch gebied. Die tonen voor het eerst aan in hoeverre de regio blootgesteld wordt aan microplastics.

Zeilsters van eXXpedition, een ngo van uitsluitend vrouwen die wereldwijd de gevolgen van plasticvervuiling in kaart brengen, trokken net voor de coronacrisis toesloeg per schip van het Amerikaanse Plymouth tot Tahiti. Onderweg deden ze onder meer onderzoek in de Zuidelijke Caraïben.

Voor de kust van vijf Caraïbische landen hebben de vrouwen monsters verzameld in de zee, op de zeebodem en op het land. Die zijn vervolgens geanalyseerd door wetenschappers van de Universiteit van Plymouth (VK) in samenwerking met de Universiteit van Georgia (VS), het Plymouth Marine Laboratory (VK) en de Technologische Universiteit van Panama. Hun gezamenlijke studie verscheen in Science of the Total Environment.

De resultaten zijn alarmerend. Vooral in Panama blijkt de hoeveelheid microplastics enorm. Het gaat om achttien verschillende plastic polymeren, waaronder synthetische vezels, verfschilfers en acryl. Voor de kust van de San Blas-eilanden in Panama, waar ik vorig jaar zelf heen wou zeilen (dankjewel pandemie), zien de wetenschappers de hoogste concentratie. Daar zijn 5,09 deeltjes per kubieke meter aangetroffen.

Een van de activisten aan boord van de eXXpedition, was Carrie Somers, medeoprichter van Fashion Revolution. Journalist Clare Press sprak haar daarover voor de podcast Wardrobe Crisis.

Lees het volledige artikel via IPS: https://www.ipsnews.be/artikel/zeilsters-brengen-microplastics-caraiben-kaart

Foto’s: Emma Feggetter en Sophie Dingwall

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *