Kleding voor een prikje

In Bangladesh krijgen kledingarbeiders voorrang voor een coronavaccin. Die beslissing viel nadat grote merken opnieuw bestellingen plaatsten in het land, nu de maatregelen in het westen stilaan versoepelen.

In Bangladesh is momenteel 3 procent van de bevolking gevaccineerd tegen covid-19. Vorige week kregen ook 29.000 kledingarbeiders (zo’n 1 procent van het totale aantal arbeiders in die industrie) een eerste dosis Moderna. Het gaat om arbeiders die werken in fabrieken met bestellingen voor H&M en Marks and Spencers.

Experts vrezen dat kledingarbeiders, die teruggekeerd zijn naar hun geboortedorpen tijdens lockdowns, de verspreiding van het coronavirus juist in de hand werken. Maar dat is niet de reden waarom kledingarbeiders sneller dan verwacht gevaccineerd worden.

De Bengalese werkgeverskoepel BGMEA heeft druk gezet om kledingarbeiders sneller te laten vaccineren, om de export te verzekeren. De beslissing viel nadat grote merken opnieuw bestellingen plaatsten in het land, nu de maatregelen in het westen stilaan versoepelen.

Volgens vakbondsactivisten zoals Kalpona Akter had dat “al veel vroeger” moeten gebeuren. Hoewel Akter het belang van kledingarbeiders voor internationale toeleveringsketens erkent, voegt ze toe dat arbeiders in andere belangrijke sectoren in Bangladesh – zoals de bouw- of de transportindustrie – niet achterwege mogen blijven.

Lees het volledige artikel via IPS: https://www.ipsnews.be/artikel/t-shirts-voor-een-prikje-kledingarbeiders-krijgen-vaccinvoorrang-bangladesh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *