Europa zweert trouw aan duurzame mode

De Europese economische commissie van de Verenigde Naties (UNECE) heeft een Sustainability Pledge gelanceerd. Op die manier wil Europa zich verder inzetten voor meetbare, controleerbare duurzaamheidsclaims in de textiel- en schoenenindustrie.

Met een Sustainability Pledge – vrij vertaald: een eed op duurzaamheid – wil Europa de transparantie binnen de textielindustrie vergroten en duurzaamheidsclaims controleren. De Pledge vloeit voort uit het UNECE-project ‘Enhancing Transparency and Traceability of Sustainable Value Chains in Garment and Footwear’. Dat project wordt gefinancierd door de EU en geïmplementeerd door de VN-handelsorganisatie UN/CEFACT en het International Trade Centre (ITC). Ruim 250 experts hebben met hun adviezen bijgedragen tot de standaard.

De Pledge hangt samen met een toolkit waarbij traceerbaarheid en transparantie centraal staan. Die waarden dragen bij tot het uitbouwen van een circulaire economie, een van de hoofddoelstellingen van de Europese Unie.

‘Met precieze informatie over de samenstelling van producten kunnen goederen gemakkelijker worden gerecycleerd’, klinkt het in een persmededeling van UNECE. ‘Hierdoor blijven materialen in gebruik en zullen schadelijke praktijken die afval, schade of milieuverontreiniging veroorzaken de dans niet meer ontspringen.’

Blockchain

Momenteel heeft UNECE een pilootapplicatie lopen voor zowel katoen als leer. Die applicatie gebeurt op basis van blockchain. Blockchain is een soort van software die informatie doorstuurt naar zogenoemde blokken, die deel uitmaken van een soort gecodeerd kasboek. Centraal bij de technologie staan betrouwbaarheid en veiligheid, legt Maka De Lameilleure van Antwerp Management School uit.

‘Vergelijk het met je boekhouding: elke transactie wordt opgeslagen in een blok met een unieke code. Enkel wie erbij betrokken is, wie de zogenaamde sleutel heeft, kan transacties uitvoeren. Als je iets nieuws invoert, moet daar een akkoord over zijn. Wissen kan niet, omdat je voor elke verandering een nieuw blok moet creëren. Gegevens worden niet op één plaats bewaard, maar via meerdere centrale systemen die met elkaar in verbinding staan.’

Positieve reacties

Maylis Souque, secretaris-generaal bij de OESO, zegt dat het deze technologische innovaties met open armen ontvangt. ‘Door zoveel adviezen samen te leggen kunnen overheden en verantwoordelijke textielbedrijven nu alle nodige informatie verzamelen die nodig is om de sector te verduurzamen.’

Ook Schone Kleren Campagne staat positief tegenover de Pledge. ‘Transparantie is noodzakelijk om aan verantwoordelijke bedrijfsvoering te doen’, zegt Paul Roeland, die de kwestie opvolgt voor de internationale arbeidsrechtenorganisatie. ‘De manier waarop UNECE informatie harmoniseert en standaardiseert, is heel belangrijk, dus.’ Volgens Roeland zal er op die manier een betere samenwerking mogelijk zijn tussen verschillende stakeholders in de sector, gaande van katoenboeren tot grote retailers.

Lees het volledige nieuwsbericht via MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/europa-zweert-trouw-aan-duurzame-mode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *