Ondersteuning voor duurzame transitie

De vzw’s Spit Tewerkstelling, Pomona en Atelier Circuler kunnen rekenen op de steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer. Daarmee wil het Vlaamse Fonds de transitie naar een duurzame samenleving versnellen.

Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer draagt via projectsteun bij tot de transitie naar een duurzame, koolstofarme en circulaire samenleving. Daarvoor kan het financiële steun van 40.000 euro toekennen aan projecten die deelnemen aan hun oproepen.

Zo’n vijftig organisaties dienden een dossier in om mee te dingen naar de projectsteun. Afgelopen maand zijn drie innovatieve projecten in de bouw-, voeding en textielsector in de prijzen gevallen. Een van de projecten heeft als doel textiel heropwaarderen. Spit Tewerkstelling vzw zamelt “afdankertjes” in in het Leuvense. Daarmee biedt het steun aan de alom bekende structuren zoals de Kringwinkels. De vzw uit Heverlee wil een groot deel van wat in die tweedehandswinkels niet kan worden verkocht opnieuw valoriseren. Hiervoor zet het arbeiders in met een arbeidszorgstatuut, die moeilijk op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen.

De inzamelaar doet dat door fijnmaziger te sorteren, op basis van specifieke grondstoffen bijvoorbeeld. Als een kledingstuk uit zuiver polyester of zuiver katoen bestaat, kan er meer mee gebeuren qua recyclage dan als het om een samengestelde stof gaat. Ook mikt Spit Tewerkstelling op upcycling. Hun einddoel is een meer lokale verwerking en hergebruik aanwakkeren, zodat er minder textiel via opkopers naar het buitenland verdwijnt. Dat is namelijk nefast voor de interne markt in landen zoals Haïti of Kenia.

Spit Tewerkstelling vzw werkt samen met onderzoeksinstellingen zoals de KULeuven en de UCLL om bijkomende toepassingen te zoeken voor afgedankt textiel.

Lees het volledige nieuwsbericht via MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/steun-van-het-fonds-duurzaam-materialen-en-energiebeheer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *