Kurk als ecologisch en sociaal alternatief voor leer

Een kurkmirakel. Zo noemt Ina De Quint van Captain Cork het materiaal waaruit ze “het leder van de 21ste eeuw” vervaardigt. En ook wel: een vriend voor het leven. Want kurk is een duurzaam materiaal, eerlijk gewonnen en ecologisch verantwoord.

“Kurk is een natuurproduct, uit een hernieuwbare bron, recycleerbaar en bio-afbreekbaar”, stelt Ina De Quint. “Er moet geen boom geveld of beschadigd worden, er komen geen chemicaliën of toevoegingen aan te pas.”

Het pellen van de kurkbomen zou bovendien bijdragen aan een gezond leefmilieu. “Gepelde bomen zetten meer CO2 naar zuurstof om”, legt De Quint uit. Een kurkbos kan jaarlijks 10 miljoen ton C02 naar zuurstof omzetten. Kurkbossen worden het ‘Amazonewoud’ van Europa genoemd.

En ook de kurkboeren varen daar wel bij. “Eerlijk en authentiek ondernemen staat bij mij centraal”, zegt De Quint. “Kurkboeren worden niet betaald naargelang de hoeveelheid kurk ze produceren, maar op basis van de uren arbeid die ze presteren. Ze moeten eigenlijk onthaasten om hun job zo goed mogelijk te doen.”

Op die manier waakt de Portugese overheid over de kwaliteit van het ontginningsproces, zodat de gezondheid van de bomen ten allen tijde beschermd blijft. “Op vlak van koopkracht zijn kurkboeren de hoogst betaalde arbeiders van Europa.”

Dat vindt De Quint maar logisch. “Het werk dat zij verrichten heeft zo’n grote ecologische impact en is zo broodnodig, dat ze zeer goed beschermd zijn door overheden. Ze staan hoog op de sociale ladder en worden op handen gedragen door hun gemeenschap voor het onmisbare en baanbrekende werk dat ze leveren.”

Waarom is de nood aan alternatieven voor leer zo hoog? Lees het volledige artikel via MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/kurk-als-ecologisch-en-sociaal-alternatief-voor-leer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *