Zeg niet zomaar maandverband tegen ethische menstruatielingerie

Weg met wegwerpmaandverbanden. Als het van Kathleen Peers van Miokoo afhangt, dragen we binnenkort allemaal ecologische en ethische menstruatielingerie. Dat draagt zij zelfs de hele maand door. ‘Eindelijk geen gedoe meer!’

Dagelijks belanden in België meer dan 2 miljoen wegwerpmaandverbanden in het vuilnis. Laat dat cijfer even bezinken. Twee miljoen. Dagelijks.

Recycleerbaar zijn maandverbanden en tampons (doorgaans) niet. Dat wil zeggen dat ze linea recta bij het afval verdwijnen en verbrand worden.

Comfortabel zitten ze ook niet, vindt onderneemster Kathleen Peers. Al zeker niet als het (te) warm is. Peers bracht de afgelopen jaren door in Singapore, toen haar man daar een opdracht voor zijn werk kreeg, en merkte aan den lijve hoe onpraktisch het is om maandverband te dragen in zo’n heet en vochtig klimaat.

Daar heeft ze een oplossing voor gevonden: menstruatieslips, oftewel slips met een ingebouwd maandverband. Ze hebben dezelfde functie als wegwerverbanden, maar zijn wasbaar en herbruikbaar. Het is even dun als een gewoon maandverband. ‘Ik had er eerlijk gezegd ook nooit van gehoord voor ik in Singapore woonde. Er bestond destijds slechts één merk van.’

Toen Peers deze slipjes voor het eerst gebruikte, was dat een “openbaring”. ‘Eindelijk verlost van al dat gedoe, geen extra maandverbanden in mijn handtas en in de badkamerkast meer nodig. In het begin droeg ik het enkel wanneer ik mijn regels had, maar na een tijdje droeg ik het de hele maand lang om gewone inlegkruisjes te vervangen.’

Na de “euforie” volgde een resem vragen. Van waar komen die slipjes? Van welke stof zijn ze gemaakt? Hoe zijn die geverfd? ‘Vooraleer ik met mijn eigen lijn startte, heb ik die slipjes in detail onderzocht en opengeknipt. Daar zat vaak niets meer in dan een gewone dweil of een spons. Ook niet zo bevorderlijk voor de gezondheid van de gebruiker, denk ik dan.’

Lees het volledige interview voor MVO Vlaanderen hier: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/zeg-niet-zomaar-maandverband-tegen-ethische-menstruatielingerie

Lees mijn column over vrouwenrechten en menstruatie-armoede: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/de-menstruatieschaamte-voorbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *