Red de oceanen met een zelfgemaakte wasmachinefilter

Met een wasmachinefilter hopen industriële ontwerpers van het Kortrijkse bedrijf Creax wasbeurten te vrijwaren van microplastics. Die komen namelijk los van je synthetische kledij. Hun filteroplossing, die ze Fiylter gedoopt hebben, viel eerder in de prijzen en kan je gewoon zelf maken.

Welk probleem willen jullie graag de wereld uithelpen?

Projectontwikkelaar Simon Desnerck: “Toen wij met het ontwerp van onze wasmachinefilter begonnen in 2018, was er veel minder aandacht voor de plastic soep in onze oceanen. Iedereen denkt aan dobberende PET-flessen, maar microplastics vormen eigenlijk een groter probleem. Dat zie je niet, maar het is er wel.”

Projectontwikkelaar Louis-Philippe Vancraeynest: “De voornaamste oorzaak ligt bij de kunststof vezels van onze kleding. Telkens je je kleding wast, slijt dat textiel, waardoor de vezels stelselmatig verwijderd worden. Die vezels lopen weg met het afvalwater. Zo komen ze in onze waterlopen en oceanen terecht. Dat probleem willen we verhinderen door de vezels op te vangen op voorhand: we filteren ze eruit.”

Simon Desnerck: “Ons doel was om meer bewustzijn te creëren. Microplastics vonden we een onderbelichte problematiek. Net daarom hebben we deelgenomen aan een internationale wedstrijd van Braun, die we gewonnen hebben. Onze uitvinding is qua ontwerp niet per se een hoogstandje, maar het idee erachter dringt door.”

Hoe werkt de Fiylter juist?

Louis-Philippe Vancraeynest: “De Fiylter is een doe-het-zelf-project: je kan hem zelf maken met producten die niet moeilijk te vinden zijn en hem zelf bevestigen aan de afvoer van je wasmachine.”

Manager Mathieu Mottrie: “We kwamen uit bij materialen die weinig kosten. Dat leek ons ideaal om een groter bereik te hebben. Dit project heeft geen commerciële inslag, maar vertrekt vanuit onze overtuiging dat ook wij ons steentje moeten bijdragen voor een proper milieu.”

Louis-Philippe Vancraeynest: “Je hebt maar drie dingen nodig. Eerst zoek je een soort koppelstuk om de filter te bevestigen aan de uitlaat van de wasmachine. Wij kiezen voor een metalen ring, maar het kan eender welk soort draad zijn.”

Simon Desnerck: “Je hebt ook een opvangbuffer nodig, want je wasmachine duwt veel water tegelijkertijd naar buiten dat niet zomaar door de filter kan. Daarvoor kan je een container of gewoon een fles gebruiken.”

Louis-Philippe Vancraeynest: “Voor de filter zelf kan je gewoon een sok gebruiken, bij voorkeur niet in synthetische stoffen zoals polyester. Het ideale filtermateriaal is een soort zwembadfilter. 

Lees het volledige interview voor MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/red-de-oceanen-met-een-zelfgemaakte-wasmachinefilter

Foto’s: Sarah Van Looy voor Charlie Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *