Henry van de Velde Awards: dit zijn de winnaars die ons klimaat willen redden

Net zoals elk jaar zetten de Henry van de Velde Awards projecten, producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design aantonen. Wij zetten voor jou de winnaars in de categorie ‘Climate Challenge’ op een rij: Studio AMA, BC Materials en Circle Sector.

De jury van de Henry van de Velde Awards selecteerde 17 winnaars uit 198 inzendingen in 7 categorieën. Een van die categorieën is ‘Climate Challenge Award’. “Die Award lauwert holistische concepten met een positieve impact op het klimaat”, licht Natascha Rommens, communicatieverantwoordelijke van Flanders DC, toe in een persbericht. De drie winnaars in de categorie zijn Studio AMA, BC Materials en Circle Sector.

Studio AMA: radicaal lokale mode

Met haar ethisch modelabel Studio AMA wil Soraya Wancour radicaal kiezen voor lokaal, sociaal en ecologische kleding. Haar circulaire modecollectie, gemaakt van textielafval, wordt vervaardigd in maatwerkbedrijven. Zo kiest Wancour er bewust voor om het circulaire verhaal ook een sociale invulling te geven.

BC Materials: Leem als grondstof voor de toekomst

De architecten van het BC Materials team zijn erin geslaagd om lokale aarde, klaar voor de afvalberg, om te vormen tot bouwstof. Intussen heeft het een geheel ecologisch assortiment leemtoepassingen ontwikkeld.

In een interview met Isabelle Vanhoutte vertelt medeoprichter Nicolas Coeckelberghs hoe hij geïnspireerd geraakte door lemen gebouwen in Burundi. Daar bouwde hij eerder een bibliotheek met zijn architectenbureau BC architects & studies. “Het was er logisch om met lokale materialen te werken en zelf de materialen te produceren die we nodig hadden.” Nieuw is de techniek om te bouwen met lokale gronden eigenlijk helemaal niet, ontdekte hij. “Meer dan de helft van de wereldbevolking woont vandaag in lemen gebouwen.”

Circle Sector: circulaire expertise in kaart

Circle Sector is een laboratorium voor de circulaire economie, waarin de onderzoeksgroep lokale, ecologische materialen in kaart brengen in een resource map. Daarmee wil Circle Sector circulaire ecosystemen opzetten die beschikbare materialen, expertise en infrastructuur regionaal met elkaar verbinden.

Lees het volledige nieuwsbericht via MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/henry-van-de-velde-awards-dit-zijn-de-winnaars-die-ons-klimaat-willen-redden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *