De Belgian Alliance for Climate Action helpt organisaties komaf te maken met hun voetafdruk

Nu de zeespiegel genadeloos stijgt en het aardoppervlak steeds warmer wordt, zijn er geen excuses meer om niet in actie te schieten voor het klimaat. Bedrijven en organisaties kunnen het verschil maken. Dat hopen de initiatiefnemers van The Belgian Alliance for Climate Action (BACA).

Minder dan een decennium, meer tijd hebben we niet om onze uitstoot drastisch te verminderen en de klimaatverandering af te remmen. Het VN-klimaatpanel (IPCC) plakte in 2018 een dringende klimaatdeadline in onze agenda. Uit hun rapport bleek dat we toen nog tien jaar hadden om onze klimaatambities waar te maken, willen we een leefbare aardbol om aan onze (klein)kinderen door te geven. Experts rekenden uit dat we nu niet richting 1,5 graden opwarming, zoals de ambitie van het Klimaatakkoord van Parijs nastreeft, maar richting 3,2 graden gaan.

Uit een ander rapport, dat de vooruitgang van de Sustainable Development Goals bijhoudt, blijkt bovendien dat het slecht gesteld is met alle SDG’s die verband houden met het klimaat: van duurzame consumptie en productie tot biodiversiteit. Ons land maakte op dat vlak geen goede beurt: vijf jaar na het invoeren van de SDG’s ging het zelfs sterk achteruit. Op dit moment is het in ons land al 2,3 graden Celsius warmer dan aan het begin van het industriële tijdperk.

Tot zover het slechte nieuws, een droevige kantlijn om toe te voegen aan de IPCC-deadline die steeds dichter komt. 

Het goede nieuws is een omslag op klimaatvlak niet enkel vanuit overheden moet komen, maar ook organisaties en bedrijven een grote (positieve) impact kunnen hebben. Dat blijkt uit cijfers van de New Climate Institute, die Julie Vandenberghe aanhaalt. Vandenberghe is beleidsmedewerker klimaat bij WWF België. The Shift en WWF slaan de handen in elkaar om nog meer organisaties te motiveren om hun steentje bij te dragen.

‘Als organisaties en bedrijven mee verduurzamen, bijvoorbeeld in hun dagelijkse werking, en hun uitstoot gradueel verlagen om tijdig klimaatneutraal te worden, dan liggen de ambities van het Parijsakkoord binnen handbereik’, leidt Vandenberghe uit de studie uit 2019 af. ‘Mijn hoop is dat we op deze periode kunnen terugkijken en zien dat organisaties wel degelijk een verschil gemaakt hebben.’

Lees het volledige artikel op de website van The Shift: https://theshift.be/nl/inspiratie/de-belgian-alliance-for-climate-action-helpt-organisaties-komaf-te-maken-met-hun-voetafdruk

Foto: Frederik Galle en ik reizen in 2020 door Zuid-Amerika (wat een timing). De glaciar Piedras Blancas is een van de vele, door klimaatopwarming bedreigde gletjers die we tijdens wandeltochten rond El Chaltén, onze huidige verblijfplaats, mochten aanschouwen. Wie meer wil leren over smeltende gletsjers, kan dit artikel lezen van MO* collega Tine Hens: www.mo.be/analyse/alles-onvoorspelbaar-geworden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *