Fashion checker: alle kledingmerken gebuisd

Uit onderzoek van Schone Kleren Campagne blijkt dat op vlak van leefbare lonen en transparantie ook vooruitstrevende merken zoals Kuyichi en Kings of Indigo nog een tandje bij moeten steken.

De Fashion Checker van de Schone Kleren Campagne is een website die grote merken beoordeelt op vlak van leefbare lonen en transparantie. Het geeft merken een score op vijf, van A tot E.

Opvallend: geen enkel merk doet het beter als een ‘D’. Zelfs niet merken die als fair fashion beschouwd worden, zoals jeansmerken Kuyichi en Kings of Indigo. ‘We willen vooral duidelijk maken dat er op vlak van leefbare lonen nog altijd niet genoeg gedaan wordt’, zegt Wyger Wentholt van de Schone Kleren Campagne in Nederland daarover aan de lijn.

Wentholt tipt zelf WikiRate, volgens hem “het meest volledige ratingsysteem”. WikiRate geeft geen pasklare score op vijf, maar bundelt zoveel mogelijk bronnen en beoordelingen over een merk, van uitstoot tot mensenrechten.

Schone Kleren Campagne hadden eerder ook een app, Fair Fashion? heette die, maar die is niet meer geüpdatet sinds een rapport uit 2014.

‘De Fashion Checker is op basis van nieuw onderzoek, waarvoor we vierhonderd kledingarbeidsters bevraagd hebben en ook vragen stelden aan honderd verschillende merken’, zegt Wentholt nog.

Lees mijn volledige artikel over hoe je ethische kledingmerken kan herkennen via OneWorld: https://www.oneworld.nl/lezen/lifestyle/fair-fashion/welke-kledingmerken-zijn-echt-ethisch-verantwoord/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *