Mogen we opnieuw kleding doneren?

Klaar met die grote lenteschoonmaak in je kleerkast? De quarantaine was er het ideale moment voor, zij het niet dat we even moesten wachten met textiel te doneren.

Het begin van de lente is traditioneel al een drukke periode voor geefpunten. Uit een studie van onderzoeksbureau iVOX (in opdracht van 2dehands, De Kringwinkel, Troc.com en Cash Converters) uit 2019 blijkt dat bijna een op de drie Belgen dan een grote schoonmaak houdt. ‘Veel van de spullen die mensen niet meer nodig hebben, krijgen zo een tweede leven’, zegt Louise Vrints van De Kringwinkel Antwerpen.

In volle coronacrisis hebben textielinzamelaars opgeroepen om juist te wachten met afgedankte kleding achter te laten in kledingcontainers. Aangezien veel textiel gesorteerd, verhandeld en gerecycleerd worden buiten België (vaak in Oost-Europa, Azië en Afrika), waren er stockageproblemen tijdens de quarantaineperiode. Nu steeds meer landen hun grenzen openen, geven zowel De Kringwinkel, Oxfam en Wereld Missie Hulp aan dat ze opnieuw textiel aanvaarden.

‘Ondertussen draaien we weer op volle capaciteit, kledij kan dus weer ingeleverd worden in onze textielcontainers of rechtstreeks in de tweedehandswinkels’, zegt Belinda Torres-Leclercq van Oxfam. ‘Bij Wereld Missie Hulp zijn containers zelfs nauwelijks gesloten’, aldus directeur Wim Smit.

‘Ook kleding gaat twee weken in quarantaine.’

Louise Vrints (De Kringwinkel Antwerpen)

‘Het is zeker niet nodig om te wachten met kledij binnen te brengen’, zeggen Louise Vrints van De Kringwinkel en Linde Brewaeys van koepelorganisatie Herwin. ‘Bij de heropening van de winkels was er even een grote piek’, aldus Brewaeys. ‘De kleding die bij ons binnengebracht wordt, gaat in principe door een quarantaineperiode alvorens die in de winkels terecht komt’, gaat Vrints verder. ‘Dat gebeurt eigenlijk altijd. In een centraal magazijn worden ze gesorteerd, proper gemaakt en eventueel hersteld. Pas daarna vertrekken spullen opnieuw naar de winkels.’

Toch lijkt het Jan Verheyen van OVAM niet optimaal om nu volop te doneren. ‘Textielafval is een van de weinige afvalstromen nog niet terug op hetzelfde peil zit als voor de crisis’, zegt Verheyen. ‘De containers zijn terug open, maar het internationale verkeer van textiel is nog niet op hetzelfde niveau. Veel grenzen zijn nog maar pas open. Voor ons is de boodschap: houd het nog even bij zolang het niet in je weg staat.’

‘Houd je oude kleren nog even bij zolang ze niet in de weg staan.’

Jan Verheyen (OVAM)

Het belangrijkste, benadrukt Verheyen, is dat oud textiel zeker niet weggegooid wordt. ‘De helft van het textiel in Vlaanderen verdwijnt van van de radar. Per Vlaming zamelen we elk jaar 8,4 kilogram textielafval in. Diezelfde hoeveelheid verdwijnt in het restafval.’

Bij wie toch kleding in de weg staat, heeft Vrints (De Kringwinkel) nog enkele tips om kledij “coronaproof” te maken. ‘Dat zou kunnen door de kleren zelf vooraf goed te wassen en ze in een afgesloten zak af te geven. Op die manier is het besmettingsgevaar heel erg beperkt.’ Tips die altijd gelden, zou ik denken, om de kans op hergebruik te vergroten. Nog even wachten als dat kan, dan wassen, dan doneren. Check!

Foto: De Kringwinkel Antwerpen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.