Paddenstoelen als geneesmiddel: gezwam of goed idee?

Over paddenstoelen doen heel wat gezondheidsmythes de ronde. Shiitakes en paddo’s zouden zelfs geneeskrachtig werken. Maar is daar wetenschappelijk bewijs voor? Waar zijn medicinale paddenstoelen precies goed voor? En slikken we straks echt allemaal schimmelsupplementen?

Tsjechisch-Nederlandse biochemicus Michal Heger (Universiteit van Utrecht) is helemaal verzot op paddenstoelen. “Als kind ging ik met mijn Tsjechische grootouders het bos in, op zoek naar eetbare paddenstoelen”, vertelt de prof aan de telefoon vanuit China, waar hij ook hoogleraar fotonanotechnologie is aan de Jiaxing Universiteit. “Die maakte mijn oma nadien klaar. In de loop der jaren kwam ik erachter dat bepaalde paddenstoelen een medicinale waarde hebben. Zo groeide mijn professionele interesse uit mijn persoonlijke interesse.”

Dat professor Heger paddenstoelen leerde plukken in de Tsjechische bossen, en niet die van Nederland, verrast professor Thom Kuyper, paddenstoelenkenner oftewel mycoloog aan de Universiteit van Wageningen geenszins. “Er zijn mycofobe en mycofiele culturen”, licht hij toe. “Westerse volkeren zijn eerder mycofoob, we hebben schrik dat we doodgaan als we paddenstoelen plukken. Oost-Europeanen en Aziaten zijn mycofiel, die gaan graag het bos in. Aziatische wetenschappers doen al jarenlang onderzoek naar de gezondheidseffecten die paddenstoelen kunnen hebben, maar hier in West-Europa hebben we er beduidend minder aandacht voor.”

Dat is buiten professor Heger gerekend. Voor hij aan de slag ging op het departement farmacologie aan de Universiteit van Utrecht, werkte hij als onderzoeksleider op de afdeling experimentele chirurgie van het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Daar verdiepte hij zich in oncologie en de gezondheidseffecten van bepaalde paddenstoelen op kankerpatiënten.

Wat hij ontdekt heeft in zijn onderzoek, en waarom collega-onderzoekers daar eerder voorzichtig optimistisch op reageren, lees je via Eos Tracé op: https://eostrace.be/artikelen/paddenstoelen-als-geneesmiddel-gezwam-of-goed-idee

© Eos Wetenschap (Eos Tracé)
Foto’s © NJ Dam

Een gedachte over “Paddenstoelen als geneesmiddel: gezwam of goed idee?

  1. Avant-Garde Chiropractie schreef:

    Interessant artikel! Het lijkt erop dat professor Michal Heger een unieke interesse heeft in paddenstoelen en hun mogelijke medicinale waarde, zelfs na zijn professionele carrière in oncologie. Paddenstoelenonderzoek verdient meer aandacht in West-Europa, vind ik persoonlijk.

    Groetjes,
    Felix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *