Moeder, waarom drinken wij water uit plastic?

Waarom drinken we uit petflessen als water uit de kraan komt en in principe dus, al was het een pakje dat je online bestelt, gewoon bij je thuis geleverd wordt? Meer zelfs: er staat een vervaldatum op flessenwater. Tijd om er helemaal mee op te houden?

Tussen bronwater en leidingwater zit volgens dr. Marjolein Vanoppen (UGent) geen kwaliteitsverschil. “Het is minstens evenwaardig. Net als flessenwater moet kraantjeswater aan strenge eisen voldoen. Aan het einde van het zuiveringsproces wordt een klein beetje chloor toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat er geen bacteriën aan kunnen tot het water uit je kraan stroomt. Ook zit er calcium, magnesium en ijzer in kraantjeswater. Dat kan zeker geen kwaad voor je lichaam.”

Plastic verpakkingen zoals petflessen zijn bovendien niet altijd even veilig. Professor Karine Van Doorsselaer (UA): “Petflessen bestaan uit lange moleculen van kunststof. Zie het als een soort van spaghettislingers. Bij de productie van de kunststof zijn niet alle slingers even lang. Er zijn ook veel kleine ketens aanwezig en stoffen die nodig zijn voor de productie van het plastic. Die kleine moleculen kunnen migreren van de fles naar het verpakte product, in dit geval water. Als de zon erop schijnt, gaan de moleculen sneller migreren van de fles naar het water. Bewaar je fles in de zomer dus zeker niet op plaatsen waar de zon aan kan.”

Lees meer via Charlie Magazine:
https://www.charliemag.be/wereld/water-uit-plastic/

© Charlie Magazine
Foto © Sarah Van Looy
Met dank aan BRITA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *