Waar komt al dat plastic vandaan?

Straks gebruiken we drie keer zoveel plastic als nu. We kunnen er niet meer om heen.

In de film American Beauty zien we een plastic zakje rondfladderen als een waar kunstobject. De buurjongen ziet poëzie in de witte zak die wat hulpeloos in de natuur zweeft, danst als het ware, en maakt er videobeelden van. “Sometimes there’s so much beauty in the world, I feel like I can’t take it”, vertelt hij zijn buurmeisje. Een zin waar zij – spoiler alert! – niet aan kan weerstaan en van dat ene plastic zakje komt uiteindelijk die eerste kus.

In realiteit is er weinig poëtisch aan de plastic tasjes die we – jarenlang voor niks – bij elke aankoop in de supermarkt krijgen. Wereldwijd worden elke minuut meer dan een miljoen plastic zakken uitgedeeld. Per jaar is dat goed voor 1 biljoen zakjes. We gebruiken die gemiddeld een kwartier en dan verdwijnen ze in de kast, naar de vuilbak of in de natuur. Die dansende zak uit American Beauty is in principe zwerfvuil en daar hebben we jaarlijks ruim 10 miljoen ton van. Niet enkel grotere stukken plastic, zoals de tasjes, maar ook kleine deeltjes zweven door onze lucht. Hoe is het zover kunnen komen?

Lees het antwoord via Charlie Magazine:
https://www.charliemag.be/wereld/plastic-2/

© Charlie Magazine
Foto © Sarah Van Looy
Met dank aan BRITA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *