Arbeiders betalen de prijs voor renovaties na Rana Plaza

Het veiligheidsakkoord dat opgericht werd na Rana Plaza loopt op zijn einde, maar wordt in mei verlengd voor minstens drie jaar. Volgens experts heeft het akkoord structurele verandering gebracht, maar gaat het (nog steeds) niet ver genoeg. ‘Hoe veilig is een fabriek waar textielarbeidsters seksueel geïntimideerd worden?’

‘Dit is baanbrekend. Eindelijk een bindend mechanisme waarin merken ter verantwoording worden geroepen.’ Zo klonk het bij de Schone Klerencampagne en de globale vakbeweging nadat in mei 2013 een veiligheidsakkoord werd opgericht, ondertekend door meer dan 200 merken, om de Bengalese fabrieksgebouwen structureel veiliger te maken.

Apache-2

Directeur van het akkoord Rob Wayss glimt van trots als we hem in januari ontmoeten in hartje Dhaka. Onderzoekster van Workers Rights Consortium Sushmita Preetha vindt het akkoord een ‘broodnodig instrument’, maar stelt zich kritisch op.

© Apache
Foto’s © Lieve Blancquaert/Wereldsolidariteit & Sarah Vandoorne

Meer lezen?

https://www.apache.be/2018/04/05/arbeiders-betalen-de-prijs-voor-renovaties-na-rana-plaza/

Apache-0

https://www.apache.be/dossier/vijf-jaar-na-rana-plaza/

Apache-0-1

Lees ook:

‘Loonsverhoging helpt Bengalese textielarbeiders eigenlijk niet vooruit’

Zwaarste slachtoffers van Rana Plaza krijgen minste medische compensatie

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *