Groenten niet vergeten

Meer dan 9 op de 10 Belgen eten te weinig groenten. ‘Nochtans bestaan er zoveel verschillende groenten en kun je eindeloos variëren naargelang het seizoen’, zegt diëtiste Sofie Deketelaere, die tijdens de Week van de Diëtist vertelt hoe zij meer groenten op haar bord krijgt.

  • Kies voor kleur op je bord

‘We eten te weinig groenten. Als we al groenten toevoegen op ons bord, is het vaak maar een soort. Terwijl variatie net cruciaal is: in wortelen zitten bijvoorbeeld andere vitaminen en mineralen dan in groene groenten. Ga daarom voor kleur op je bord. Je krijgt zeker voldoende vitaminen binnen en het is nog fijn voor het oog ook.’

  • Seizoensgroenten zorgen voor afwisseling

‘Kies je groenten naargelang de seizoenen. Dat is niet enkel beter voor het milieu, je wisselt er ook automatisch mee af: elke maand heb je een nieuw kleurenpalet aan seizoensgroenten. Lokale seizoensgroenten zijn bovendien vaak smaakvoller dan geïmporteerde groenten, je proeft soms echt dat verschil. Vaak zijn seizoensgroenten ook goedkoper, al gaat dat niet altijd op: de prijzen en promoties hangen af van winkel tot winkel.’

  • Koud buiten? Breng groenten binnen

‘In de zomer eten we graag lichte maaltijden zoals salades. In andere seizoenen grijpen we vaker naar klassieke maaltijden, winterse kost met veel aardappelen en vlees of vis. Als het kouder is, hebben we nochtans extra vitaminen en dus extra groenten nodig. Een goede tip is om groenten te voorzien in twee maaltijden per dag in plaats van een. Eet gegrilde groenten tijdens een warme maaltijd en soep of rauwkost bij je boterham. Of ga eens voor wortelen als tussendoortje.’

  • Maak van je keuken een speeltuin

‘Varieer in je eigen keuken. Het weekend is het ideale moment om te experimenteren achter het fornuis. Misschien is het in de week veel te druk en speel je op zo’n momenten snel iets (ongezonds) op het werk naar binnen. Bereid daarom in het weekend de maaltijden voor de volgende week al voor.’

  • Vergeten groenten zijn veelzijdig

‘Kies eens een groente die je normaal niet zou gebruiken. Wie kent rammenas, aardpeer, koolrabi, postelein of pastinaak? Veel mensen laten die vergeten groenten links liggen omdat ze niet weten hoe ze die moeten klaarmaken. Ga eens aan de slag met een verrassend recept. Wissel niet enkel je groenten af, maar ook de manier waarop je ze klaarmaakt. Stoven of stomen hoeft niet altijd, een wokgerecht of groenteschotel uit de oven kan ook smaken. Maak bijvoorbeeld eens pastinaak, momenteel zelfs een seizoensgroente, in reepjes klaar in de oven. Zo krijg je pastinaakfrietjes.’

  • Diepvriesgroenten zijn even voedzaam

‘We zeggen altijd dat we geen tijd hebben voor groenten. Geen excuus, want groenten zoals spinazie, erwtjes, boontjes of rode kool kun je evengoed in de diepvries bewaren. Diepvriesgroenten zijn evenwaardig. Ze worden snel gekoeld na de oogst en bevatten zo evenveel voedingswaarde als verse groenten. Een belangrijke voorwaarde is wel dat er niks aan toegevoegd wordt. Let in het koelvak in de winkel dus goed op of er room of andere toevoegingen vermeld staan op de verpakking.’

© Visie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *