Suiker schuilt in elk product

Wie beweert geen producten met suiker te eten, eet zo goed als niks meer. Voor Visie en CM.be wees diëtiste Els Jacquemijn vijf producten aan waarin verdoken suikers en zoetstoffen aanwezig zijn. ‘We zijn zo gewend aan suikers dat het haast een verslaving wordt.’

‘Bekijk je etiketten, beperk je suikers’

‘Ik eet geen suiker’, beweren sommige klanten van diëtiste Els Jacquemijn. ‘Dan antwoord ik formeel:  dan eet je niets. We zijn ons te weinig bewust van wat we eten. Suikers zitten in zoveel producten. Daarom geef ik deze tip mee: bekijk je etiketten.’
In dat winkelmandje mogen gesuikerde producten liggen. ‘Je mag gerust nog suiker eten: de Hoge Gezondheidsraad beveelt een maximum van 50 gram suiker aan. Maar we gaan daarover. Suikers zitten in veel gezonde producten, zoals fruit en sommige groenten, maar ook in producten die tot de restgroep behoren, en die moeten we inperken.’
Volgens de diëtiste is dat niet evident. ‘Door de macht der gewoonte. Op café krijg je hier altijd een koekje bij de koffie. En ook op ons dessert zijn we tuk. Het idee dat we onze maaltijd zoet moeten afsluiten, zit diepgeworteld.’
‘Er bestaan studies die beweren dat voeding, en dus ook suikers, niet verslavend kunnen werken. Maar in de praktijk heb ik wel al personen met ontwenningsverschijnselen gezien. Om dat te voorkomen, moeten we onze inname van suikers beperken en onze zoete voorkeur afleren.’

Toeval, of net niet: in het gerecht naast het artikel in CM.be zit óók suiker!

© CM.be
© Visie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *