Ondersteboven van de nieuwe voedingsdriehoek

De nieuwe voedingsdriehoek plaatst plantaardige voeding helemaal bovenaan, terecht in de meest groene kleur. Dierlijke voeding moet het doen met lichtgroen, oranje of – in het geval van salami en co – zelfs donkerrood. Dat ik heel enthousiast ben over het nieuwe model, spreekt voor zich. Voor CM.be en Visie mocht ik de voedingsdriehoek en zijn broertje, de bewegingsdriehoek, doorlichten. Zoek de zeven verschillen!

Screen Shot 2017-10-08 at 08.46.59Plantaardige producten staan, na water, helemaal bovenaan in de voedingsdriehoek. Van die producten zijn wetenschappers het helemaal eens dat ze positief zijn voor onze gezondheid. Ze zijn bovendien beter voor het milieu en in Vlaanderen wordt er nog te weinig van gegeten. Vooral peulvruchten en noten zijn nog niet zo populair bij ons: die verdienen hun eigen stek in de bovenste rayons.

Dierlijke producten volgen op de plantaardige. Rood vlees en boter, waar we veel van eten terwijl een teveel net nefast is voor onze gezondheid, staan meer naar onder, in het oranje. In het midden staan zuivel, eieren, vis en wit vlees. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheidseffecten van deze voedingsmiddelen positief of neutraal is.

Het grootste verschil met de vorige driehoek is dat die gerangschikt was op basis van de voedingsstoffen die de producten aanleveren. Zo stonden vlees, vis, eieren, peulvruchten en noten in één groep, omdat ze boordevol eiwitten zitten. In het nieuwe model staat daarentegen het effect op de gezondheid centraal.

Aanbevolen hoeveelheden vinden we niet terug in de figuur. Die hangen van te veel externe factoren (zoals leeftijd, geslacht of eventuele allergieën) af en kunnen verwarrend of zelfs demotiverend werken.

© CM.be
© Visie

Screen Shot 2017-10-08 at 08.52.26

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.