Een minimumloon is geen leefbaar loon

screen-shot-2016-12-01-at-18-06-07

‘Een leefbaar loon is niet hetzelfde als een minimumloon’, zegt Bart Holvoet van de ngo Wereldsolidariteit. ‘Leefbaar betekent: wat nodig is om menswaardig te leven. Hoeveel dat is, wordt berekend door een netwerk van vakbonden en arbeidsactivisten.’

De criteria die vakbonden en arbeidsactivisten hanteren, gaan van toegang tot gezondheidszorg of budget  voor een degelijke voeding tot zelfs sparen, wat ook een mensenrecht is. Allemaal zijn het zaken die wij vanzelfsprekend vinden.’

‘Niet elk land heeft dezelfde levensstandaard en -duurte’, zegt Sara Ceustermans van de Schone Klerencampagne. ‘In Cambodja heb je bijvoorbeeld meer geld nodig om te overleven dan in Bangladesh -een van de armste landen van Azië. Daarom verschillen die cijfers zo van land tot land.’

Meer lezen over welke organisaties leefbare lonen hoog in het vaandel dragen? Meer weten over in welke landen het minimumloon enorm verschilt van een leefbaar loon?

http://www.mo.be/analyse/een-minimumloon-geen-leefbaar-loon

Klik op een van de ingekleurde landen op de kaart om de minimumlonen, de werkelijke en de leefbare lonen van textielarbeiders in dat land te bekijken.

© MO* Magazine – Dossier Eerlijke Kleren

Met dank aan Jago Kosolosky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *