Driekwart van Europese kleren belandt in de vuilnisbak

De gemiddelde Europeaan gooit jaarlijks 16 kilogram aan kleren weg. Driekwart daarvan belandt zomaar in de vuilnisbak. Vanaf volgend jaar zijn lidstaten verplicht om textielafval te sorteren.

In totaal gooien we over heel Europa elk jaar 6,95 miljoen ton kleren weg. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Milieuagentschap (EEA). Gemiddeld komt dat neer op 16 kilogram per persoon. Daarvan belandt 11,6 kilogram in de vuilnisbak. Slechts 4,4 kilogram wordt opgehaald en verwerkt.

Cyprus en Ierland gaan het meest kwistig om met kledij: jaarlijks gooien Cyprioten en Ieren tussen de 25 en de 30 kilogram textiel weg per persoon. Ze worden op de voet gevolgd door Portugal, België, Litouwen, Italië en Bulgarije, waar inwoners tussen de 20 en de 25 kilogram textiel weggooien.

Hoewel België op een weinig benijdenswaardige vierde plek staat en ook Luxemburg en Nederland bovengemiddeld veel textiel weggooien, is de sorteercapaciteit in de Benelux een stuk hoger dan de andere genoemde landen. De helft van de kleren die we in België en Luxemburg weggooien, wordt gesorteerd en bij voorkeur hergebruikt. In Nederland gaat het om 37 procent.

Lees het volledige artikel voor IPS: https://www.ipsnews.be/artikel/driekwart-van-europese-kleren-belandt-de-vuilnisbak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *